Kisvárdai pénzintézetek.

Teljes szövegű keresés

Kisvárdai pénzintézetek.
A Kisvárdai takarékpénztár 1869-ben alakult 120,000 kor. alaptőkével; ez a tartaléktőkékből 240,000 koronára lett felemelve és mégis 110,000 kor. tartalék-alappal, valamint 37,000 kor. nyugdíjalappal rendelkezik. Az intézet alapitója és elnöke Hrabovszky Rudolf tekintélyes ügyvéd volt, kinek helyét elhunyta után, Farkas Balázs orsz. képviselő vette át. Vezérigazgatója Halasi Mór, ki az intézetet modern alapon, kipróbált jeles elvek mellett vezeti. Két millió korona betétállomány mellett több mint 3.000,000 kor. kihelyezés szerepel.
Kisvárda élénk kereskedelme, vidékének kifejlett szeszgyáripara még egy pénzintézet létesítését tette szükségessé, mely
Kisvárdai ipar és kereskedelmi Bank czég alatt 1886-ban alapíttatott. Ez az intézet a közszükségletet teljes mérvben kielégíti, expanziv működése mellett az eredetileg 200,000 324koronás részvénytőke kevésnek bizonyult és az ismételt kibocsátásokkal 500,000 koronára emelkedett. Az intézet fennállásának aránylag rövid ideje daczára, 360,000 kor. tartaléktőkével bír. Elnöke Farkas Balázs orsz. képv., első vezérigazgatója Propper Lipót volt, kinek elhunyta után a részvényesek Díner Gyulát választották meg.
A kisvárdai Kölcsönös segélyző szövetkezet dr. Vadász Lipót elnöklete alatt sikeresen oldja meg jórészt emberbaráti feladatát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem