Szabolcs kiterjedése a középkorban.

Teljes szövegű keresés

Szabolcs kiterjedése a középkorban.
A középkori Szabolcsnak többé-kevésbé népes helyeit háromszázra szokás becsülni; egyházas helyeit ha felére teszszük, majdnem sikerült az egészszel beszámolnunk. És ezen egyházak két főesperes alatt állottak.
Szabolcs vármegye régenten terjedelmesebb volt, mint a mai, magához ölelvén a déli oldalon némely bihar-békési részeket és nyugaton a mai Hajdúmegye álladékát javarészében. A főesperesség is utána indúlt.
A mai Szabolcs egy része azonban más vármegyének volt kiegészítő része úgy politikailag, mint egyházilag. Az úgynevezett kisvárdai kerületről van szó, mely annak idejében Borsova vármegyéhez tartozott politikailag és a borsovai főesperességhez egyházilag, az ős védekezési várrendszeren alapúló területbeosztásnál fogva.
Ezen Borsova vármegye nem mindenben azonos a mai Beregmegyével; de itt elég érintenünk, hogy Szabolcsnak egyik keleti szomszédja Borsova 338volt, a mely azonban kiterjedt Szabolcs egy részére is. Valami 32 lelkészségre s legalább még egyszer annyi egyházra lehet becsűlni azon területet, mely Szabolcsból Borsova vármegyéhez s következetesen a borsovai főesperességhez tartozott. A borsovai főesperességről itt nem szólunk; a szabolcsi főesperességet azonban ismertetnünk kell.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem