A Kis-Balaton.

Teljes szövegű keresés

A Kis-Balaton.
A Kis-Balaton déli partja egyenetlen, határozatlan, különösen az újabb időben, a mióta a Zala árvizével a tavat mesterségesen feliszapolják, mert a folyót a tavon végig gátak közé fogták, a melyeket árvize megkerülhet, de így a rengeteg nádasban, kusza növény-vadonban az árvíz megáll és lerakja iszapját. A tóban már alig van nyílt víztükör, mindent ellep a nádas. A tó közepén két kis sziget, a két Diós-sziget emelkedik a normális vízszín fölé. Ezeken nincs semmi lerakodás, a felszínen van a pontusi, vagy pannóniai rétegek sárgás agyagja. Ugyanilyen a tó déli partján kiemelkedő néhány szigetszerű magaslat, sőt a Főnyed és Vörs között fekvő alacsony, hullámos emelkedés. Mindezek a deflácziós felszín darabjai, az éjszakról előrenyúló fenéki háttal együtt, a mely a Kis- és Nagy-Balaton érintkezését összeszűkíti.
A Kis-Balaton rengeteg nádasvilágában, ezernyi madáréletével, sajátságos, csendes kis rejtekhely a Diós-sziget, a melyet persze csak ladikon lehet megközelíteni, de ez a csónakázás is sok szép képet mutat a nehezen járható mocsárvilágban. Délről három nagy árok nyílik a tóba: a megyei Határ-árok, a Czölömpes-árok és a mérkei Határ-árok, a mely Fönyed mellett éri el a nádast.

Napnyugta a Balatonon, Fonyódnál.

Vitorlások a Balatonon.

Hálóhúzás a Balaton jegén.

„Fakutyázás” a Balaton jegén.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem