Föltételes elitélés.

Teljes szövegű keresés

Föltételes elitélés.
A közgyűlésnek feltételes elitélést kimondó határozataiból közöljük a következő, 1816 Szentmihály hó 27-ki kelettel 3743. sz. a. hozott határozatot: „Af. esztendei 2970 sz. a. közölt abbeli végzésnek felolvastatása alkalmatosságával, mely által t. i. ifj. Beleznay Sámuel úrnak az általa végbevitetett, többrendbeli excessusok végett megfogattatása meghatároztatott. Előadatott királyi tanácsos Keselökői Majthényi Károly úrnak mai napon benyujtott abbeli folyamodása, melyben azt kérte, hogy az említett ifjú gróf, a ki az indulatjai által elragadtatván, a tárgyalt excessusok végett fogházban tétetett, leginkább azért, hogy mint különben is közelről való atyafia, az általa félbeszakasztott tudományait a folyamodó úrnak igazgatása és felvigyázása alatt folytathassa, kezességre a fogházból szabadon bocsájtassék. Minthogy továbbá a többször említett ifjú, megbánván cselekedeteit, a megjobbulásra tökéletes reménységet nyújtana, az eránt is esedezett, hogy az ellene rendelt fiskálisi actio függesztessék fel: az előhozott ebbeli környülállások leginkább a tekintetből, hogy a folyamodó királyi tanácsos úr a többször említett grófnak jobbra leendő vezérlésit magára vállalván, nemcsak megjobbulása eránt az egybegyűlt rendeknek reménységet 315nyújtott, hanem azon következések eránt is, melyektől tartatván, megfogattatása elrendeltetett, a felelés terhét magára vállalta: Királyi tanácsos úr kezességére előbbeni szabadságában leendő visszahelyezése meghatároztatott. Egyszersmind pedig az ellene rendelt fiscálisi actionak további folytatása felfüggesztetett és ahhoz képest az ügyészi tisztség a jelen való végzésnek kiadása mellett utasíttatni rendeltetik.”
Mind ebben, mind sok más hasonló esetben is a közgyűlés a bár bűnös, de csak pajkosságból, negédességből bűnözött, jobbára fiatalkorú terhelt ellenében megjobbulás reményében, felfüggeszti a továbbiakat. Ha, a mint az nincs kizárva, a többi vármegyék közgyűléseinek is olyan volt a gyakorlata, úgy fényes beigazolást nyer a büntető jogtudomány abbeli tanítása, hogy a feltételes elítélést XIX. százádeleji joggyakorlatunk ösmerte. A szóban forgó esetnél maradva, a ma angol rendszerűnek mondott feltételes elitélési alakulatnak minden kellékét megtaláljuk a fönti határozatban, a mennyiben sem a próbaidő tartamát, sem az ezúttal még elengedett büntetés mérvét meg nem határozza a végzés, és probation officert, patronust rendel a kiskorú terhelt erkölcseinek ellenőrzésére. Pedig ez a határozat 1816-ban kelt, Angliában pedig Hill recordernek Birminghamban való fellépte, azaz 1842 előtt, tulajdonképen azt sem tudták, mi fán terem a föltételes elitélés. És a feltételes elitélést csak az 1877. évi probation of First offenders Act szabályozta akként, hogy recognizance, azaz kezesség esetén van helye felfüggesztésnek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem