Egyházi ügyek.

Teljes szövegű keresés

Egyházi ügyek.
1744-ben gróf Althann Mihály váczi püspök látogatta meg a várost. Május 27-én érkezett Nagykőrösre, hol a városi tanács ünnepélyesen fogadta. Miután a református egyházat megtekintette, Czeglédre ment.
1744 június 15-én a budai kapunál tűz támadt, mely a nagy szélben gyorsan terjedt. Ekkor 95 ház és öt szárazmalom lett a lángok martaléka. 1826-ban ismét tűz támadt, mely alkalommal a város Alszeg nevű része teljesen leégett.
1749-ben a Kegyes tanító-rend akart Nagykőrösön letelepedni. A kecskeméti rendház e czélból ns Szívós Zsuzsánnától házhelyet is vett, melyre a rend nádori adományt is nyert, de még mielőtt a beiktatás megtörtént volna, az eladó visszavonta a szerződést. 1758-ban a reformátusok templomának tornyát újból felépítették. A római kath. plébániát 1778-ban helyreállították, addig a kecskeméti Ferenczrendűek végezték Nagykőrösön az istentiszteletet. A róm. kath. templom alapkövét 1782-ben tette le Zerdahelyi Gábor felszentelt püspök s a templom 1788-ban készült el.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem