Borkezelés.

Teljes szövegű keresés

Borkezelés.
Ha leszedték a szőllőt, kitapossák és nagy nyitott ládákba vagy hordókba öntik a mustot, de a törkölylyel együtt. Ezekben a nyitott edényekben forr ki a bor a törköly alatt és így áll három hétig, tekintet nélkül arra, hogy fehér, siller vagy vörös-e a bor. Vannak gazdák, akik még tovább hagyják a törköly alatt a bort. Innen van a fiumei bor fanyarsága, valamint az a hibája is, hogy alig tart el újig.
De alig van rá szükség, hogy eltartson. Amint a gazda a 21-ik napon lefejti a bort, azt azonnal elviszik a helybeli korcsmárosok, fizetve 18–21 frtot akójáért. A korcsmáros rögtön csapra üti és kiméri, rendesen 56–70 krjával literjét. És bármennyi dalmát vagy olasz bor kapható a fiumei korcsmákban literenkint 24–28 krjával, mégis szivesebben fogyasztják a drága fiumei bort, melyet „domátyenek” ide valónak hívnak. És ha a nép megtudja, hogy valamely alközségi gazda vagy korcsmáros fiumei bort ütött csapra: búcsújáráshoz hasonlóan özönlik oda vasárnaponkint.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem