99 1945. január 10. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

99
1945. január 10.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A Feldherrnhalle hadosztály főell. v.-ának visszavétele a Thököly útig történt kiterjesztésével kapcsolatban a 18/I. zlj.pk. harccsoportja kivonásra került, és a jövőben a 13. né. felderítőosztálynak lesz alárendelve. Az éjszaka folyamán a 18/I. zlj.pk. harccsoportja átcsoportosított a ho. D szárnyára, ahol a Kerepesi vasút és útkereszteződésnél kerül bevetésre. Az éj folyamán elg. behatás nélkül arcvonalunkat a né. csop.pk. parancsára a vasút vonaláig visszavettük. Az esti órákban a Törökőrnél betört elg.-et elreteszeltük.
A nap folyamán csak kisebb, felderítés jellegű elg. harccselekmények voltak. Elg. és saját részről a csapatok rendezése és az új állásokban való berendezkedés folyt.
Helyzet a jobb szomszédnál: Józsefváros pu. birtokáért súlyos harcok folynak. Elg. betört a Kerepesi temetőbe.
Helyzet a bal szomszédnál: I. 9-én a Feldherrnhalle ho. alakulatai Újpestet kiürítették. A Magdolnavárosi vá.-nál tervezett védőállást az elg. áttörte, és estig a Rákos patak vonalát érte el.
Egész nap folyamán az elg. erős tü. és av.tűz alatt tartotta a város belső részeit. Nagy pusztításokat okozott.
Intézkedések a nap folyamán.
A Schmidhuber csop. 5. sz. csoportparancs 8. pontjára hop. riadóegységeket szervezett a ho. még harcra fogható tisztjeiből és legénységéből. A parancs szerint tekintet nélkül kell lenni arra, hogy a riadóegységek bevetése esetén a hop. bármilyen vezetési, ellátási, utánpótlási tevékenységet folytathasson. Sőt, a fennmaradt részek még a fennmaradó anyag megvédésére, valamint az önvédelemre sem képesek. (102/10. gy.ho. I.a 45. I. 10./
90Az ala.-októl mind gyakrabban érkezik panasz arról, hogy a németek a harcoló magyar kötelékeket megosztják, és kisebb részekre széttagolva alkalmazzák, miáltal a magyar vezetést, utánpótlást, nyilvántartást lehetetlenné teszik. Hop. 98/10. gy.ho. I.a 45. I. 10. szám alatt felettes parancsnokságaihoz felterjesztést intézett ez ügyben, kérve a magyar egységek meghagyását.
A nap folyamán a hop. német felettes parancsnokságától értesítést kapott ejtőernyőn érkezett szállítóbombák felhasználására, és arra, hogy az arcvonal mögött kommunista bandák partizántevékenységet folytatnak (97. és 99/10. gy.ho. I.a 45. I. 10.).
Az I. hdt.pság. 107/10. gy.ho. I.a 45. I. 10. szám alatt mellékelt rendeletben intézkedett a feladat nélküli alakulatok és fegyverzet felhasználására, mely szerint a Rákóczi úttól É-ra lévő ala.-ok és fegyverzet felhasználása, felkutatása a 10. gy.ho. feladata.
Honvéd egyénektől mind gyakrabban érkezik panasz arra vonatkozóan, hogy hungarista karhatalmi járőrök őket erőszakkal lefegyverzik, sőt tettlegesen bántalmazzák. Az utóbbi időben egy szolgálati jelvénnyel, valamint htr. cső.igazolvánnyal szabályszerűen ellátott tábori csendőrünket fegyvereztek le, pár napig fogva tartották és fogsága alatt tettlegesen bántalmazták. (105/10. gy.ho. I.a 45. I. 10.)
Arra vonatkozólag, hogy jogosult-e egy polgári párt katonákat lefegyverezni, azoknak parancsot adni és a honvédségnek juttatott pótlásból erőszakosan toborozni, hop. felterjesztést intézett az I. hdt.pság.-hoz.
II. Hideg idő. Utak jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem