100 1945. január 10. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

100
1945. január 10.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
Folytatva a harcot, f. év I. 9-ről 10-re virradó éjjel súlyos utcai harcok árán a hadosztálynak sikerült felszámolni az ellenállást a vasút keleti részénél és elfoglalni a vasutat (RÁKOSFALVA nyugat).
10.50-kor a 123. harcparancs szerint (másolat mellékelve) a támadás újraindul, és sikerül bejutni a vasút nyugati oldalán lévő háztömbökbe, ahol jelenleg is nehéz harcok folynak.
A HUNGÁRIA utcán[!] ellenséges harckocsik és német gyalogosokat szállító lövészpáncélosok támogatják az úttól keletre eső háztömbökben harcoló csapatokat. 9 órától a hadosztály harcálláspontja: RÁKOSFALVA (a nagytemplomtól északnyugatra eső házcsoport)
A különlegesen nehéz harcok miatt a veszteségek ismét jelentősek voltak:
— halottak: 1 tiszt, Micu százados (94. gy.e.-ből), 5 közlegény,
— sebesültek: 2 tiszt, Valceanu, Manta hadnagyok (a 94. és a 95. gy.e.-ből), 25 közlegény,
— sokkoltak: 3 közlegény.
Hadifoglyok: 3 magyar tiszt a 96. gy.e.-ből és a 5014., 8604. munkaszolgálatos alakulatból, 240 közlegény, 1 német a 13. páncéloshadosztályból.
Elfoglaltunk:
— 1 sörgyárat,
— 2 kalapgyárat,
— 1 konzervgyárat,
— 1 textilgyárat,
— 1 sajtüzemet.
Ezen a napon a Budapestet támadó erők csoportjának vezetését átvette a szovjet AFONIN49 dandártábornok[!]. Ebben a helyzetben Sova Nicolae hadtesttábornok úr átadta a 7. hadtest vezetését Lacatusu Mihail tábornok úrnak, aki megtartja a 19. gyaloghadosztály parancsnokságát is.
49 I. M. Afonyin vezérőrnagy, a szovjet 18. önálló lövészhadtest parancsnoka. A félreértés oka az lehetett, hogy az egycsillagos tábornokot a szovjet hadseregben vezérőrnagynak, a román hadseregben pedig dandártábornoknak nevezték.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 8-9.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem