84 1945. január 8. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

84
1945. január 8.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. 7-éről 8-ára virradó éjjel élénk sorozatlövőfegyver-, aknavető- és a tüzérségi tevékenység.
Azzal a céllal, hogy leverjük a hadosztályunkkal szemben álló kemény ellenállást, 9 órakor újra támadás indul.
Megalakult Vasilescu ezredes csoportosítása, amely frontálisan támad, és Michailescu ezredes csoportja (120. harcparancs, másolatban), amely a 2. gyaloghadosztály sávjában harcol, azzal a céllal, hogy az ellenséget északról déli irányban átkarolja.
E nap sikerei:
Michailescu ezredes csoportjával kb. 50 megerődített épületet foglalt el, teljesen meglepve az ellenséget és veszteségeket okozva neki. A különítmény elérte a 2051-es négyzettől (a postától délre lévő utca) északra és nyugatra fekvő szám nélküli négyzeteket.
A frontális támadás (Vasilescu csoportosítása) az ellenség erős ellenállása miatt nagyon keveset haladt előre. A harcok ebben a sávban nagyon hevesek voltak, és az elszenvedett veszteségek is érezhetőek.
17 órakor az ellenség kb. 11, lőszerrel és élelmiszerrel [megrakott] ejtőernyőt dobott le a Budapesten bekerített csapatoknak.
18 óra tájban Michailescu ezredes csoportja megállított egy kelet—nyugati irányban indított ellenséges ellentámadást.
19 órakor a 94. gy.e. egyik századának – megkerülve az ezred előtti ellenséges állásokat – sikerült az ellenség védműveibe behatolnia. Ezalatt Iovan őrnagy zászlóaljának (94. gy.e.) egész arcvonalán ellentámadás indult, amely a fent említett századot visszahúzodásra késztette. Ez alkalommal ez a század 3 hadifoglyot ejtett.
Lacatusu Mihail tábornok úr, a hadosztály parancsnoka Sitaru Aurel százados, a 3., hadműveleti iroda főnökének kíséretében az első vonalba mentek, és minden erejükkel, személyes bátorságukkal mutattak példát a csapatoknak, hogy a rendkívül súlyos harcok ellenére is elérjék a kitűzött célt.
Veszteségek:
— halottak: 15 közlegény,
— sebesültek: 1 altiszt, 45 közlegény.
Hadifoglyok: 87 magyar a 6. (nagyrészt) 18., 8. és 24. gy.e.-ből.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 6-7.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem