83 1945. január 8. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

83
1945. január 8.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Elg. az éjszaka folyamán Rákosrendező pu. irányába támadott. Támadása 200-300 m térnyereség után elakadt. 13h 30’-kor elg. a Thököly út és a Rákos patak mentén folytatta támadását a vasútvonal elérésére. Súlyos utcai harcokban a vasútvonal előtti utcáig sikerült az elg.-nek előrejutnia.
Ugyanezen időben elg. a bal szomszédnál a Rákos patak mindkét oldalán támadott. Tád.-a itt is tért nyert ÉNy irányban. A reggeli órákban az elg. Törökőr területén is támadással kísérletezett, de szd.erejű betörését elreteszeltük. Az esti órákban a harcok hevessége csökkent, és saját tád.-ok indultak a főell. v. visszavételére.
Az utóbbi időben kapott emberanyagpótlás minősége harckészség és helytállás szempontjából 80igen gyenge. Állandó felügyeletük és figyeltetésük a harccsoportpk.-okra súlyos terheket ró. A ho. régi legénysége már majdnem teljesen elveszett. Az új pótlások legénysége közül sok a szökevény. A nem hungaristák általában az elg.-hez pártolnak át, a hungaristák pedig Pestre vagy Budára szökve hagyják ott első bevetésük után az első vonalat. Itt a Nyilaskeresztes Párt védelme alatt keresnek menedéket. Így a ho.-nak juttatott több mint 1000 fő hungarista pótlásból jelenleg egy sincs az arcvonalon annak ellenére, hogy véres veszteségük nem is volt.
Ilyen körülmények között Budapest védelme a pesti hídfőben a már igen kis erejű német csapatokra és a régebbi kiképzésű, kipróbált, harcedzett, de már igen elvérzett magyar katonaságra támaszkodik. Hungaristák csak karhatalmi szolgálatokat látnak el. Ennek a katonaságnak a szellemét és hírnevét a saját magukat propagáló, majd komoly helyzetben gyáván megfutamodó hungarista önkéntesek a német szövetséges előtt elrontják. Cselekedeteikkel már nemegyszer hősiesen helytálló csapatainkat súlyos helyzetbe hozták.
A ho. harcoló csapatai elszántak a végsőkig való helytállásra, és él bennük a német felszabadító csapatokba vetett bizalom.
II. Borult, hideg idő. Utak jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem