72 1945. január 6. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

7472
1945. január 6.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A f. év I. 5/6-ra virradó éjjel a balszárnyon szövetségeseink manővert hajtottak végre északnyugati irányban azzal a céllal, hogy a lóversenypálya délnyugati részén lévő park épületei mögé kerüljenek, ezzel segítve egységeinket a lóversenypálya teljes elfoglalásában. A szövetségesek ezen hadmozdulata nem sikerült, mert az ellenség erős tűzzel visszaverte azt.
10.45-kor megkezdődik a tüzérségi előkészítés. 11-kor kezdődik a támadás. Az ellenség nagyon erős – elsősorban tüzérségi – tűzzel válaszolt. Az ellenség minden továbbhaladásra tett kísérletet megakadályozott.
17 órakor újabb tüzérségi összpontosítás után újrakezdődik a támadás. A manőver a 3. gd.-lov.e.-del és a 13. lov.e.-del kezdődik, a 9. lov.e. helyben marad, mivel jobbszárnyán a 19. gy.e. sávjából kapott ellenséges tűz megállította. 18 órakor a helyzet a következő: a jobbszárny – a 9. lovashadosztály és a 31. gy.e. I. zászlóalja – helyben maradt, a balszárny – a 3. gd.-lov.e. – és a 13. lov.e. közepe előre tudott haladni a vasúttól számított 200 méterre keletre. Ebben a helyzetben a 13. lov.e.-nek sikerült elfoglalni az első tribünt a lóversenypályától délnyugatra eső parkban.
A lóversenypályán a harc nagyon nehéz a fedezék hiánya és a megfagyott föld miatt, amely lehetetlené teszi, hogy a harcolók beássák magukat. Az előrenyomulás csak azután vált lehetségessé, miután az ellenséges tűzfészkeket páncéltörő lövegekkel és a legtöbb esetben közvetlen irányzással tüzelő támogató tüzérséggel elhallgattattuk.
A szövetséges légierő támogatása ezen a napon nem hozott eredményt, mivel esetenként a baráti peremvonalakat géppuskázták és bombázták.
Veszteségek:
— halottak: 3 közlegény,
— sebesültek: 11 közlegény.
Hadifoglyok: nem volt.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 250-251.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem