71 1945. január 6. Mihail Lacatusu tábornok 119. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

Teljes szövegű keresés

7371
1945. január 6.
Mihail Lacatusu tábornok 119. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.
19. gyaloghadosztály
Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda
1945. január 6. 22 óra
 
Nr.15.418
119. HARCPARANCS
1. Az ellenség tartja korábbi állásait.
2. A 19. gyaloghadosztály f. év I. 7-i támadásának célja, hogy elfoglalja a jobbszárnyán lévő ellenséges fedezékeket és az ezek mögött lévő épületeket, és a balszárnyon a „V” formájú épületeket, azután folytatja a támadást, hogy elérje a vasutat.
3. Vasilescu ezredes csoportosítása: – 94. gy.e., 95. gy.e., a 42. tüzérezred III. osztálya (120 mm-es aknavetők), 19. és 119. páncéltörő ütegek, a szövetséges 114. páncéltörő ezred – minden erejükkel támadnak, hogy feltétlenül elfoglalják előbb a jobbszárnyon lévő ellenséges fedezékeket és a mögöttük lévő épületeket, majd a balszárnyon lévő „V” formájú épületeket, és azután erélyesen folytatják a támadást, hogy minél előbb eljussanak a vasúthoz.
4. A hadosztály tartaléka: a 96. gy.e. álljon készen a beavatkozásra Vasilescu ezredes csoportosításának arcvonalán és szárnyain.
5. Tüzérség: a támadás előkészítésében és támogatásában részt vesz a hadosztály saját tüzérsége, valamint az odavezényelt tüzéregységek, úgymint egy tábori tüzérosztály és egy nehéz tüzérosztály a 9. lovashadosztálytól, valamint egy tarackos tüzérosztály a 2. gyaloghadosztálytól.
A támadás tüzérségi előkészítésének és támogatásának részletes tervét Danubianu ezredes és a 7. hadtest tüzérparancsnoka dolgozza ki.
E tervet a terepen teljes egészében, a lehető legpontosabban kell végrehajtani.
6. A támadás f. év I. 7-én 11 órakor kezdődik 20 perces tüzérségi előkészítés után.
7. Egész éjjel élénk felderítő tevékenységet folytatnak, hogy minél több hadifoglyot ejtsenek és kitapasztalják az ellenség állásait. Ha rést találnak, ott a zöm benyomul a következő cél felé.
8. Vasilescu ezredes intézkedik, hogy a gyalogosok azonnal kihasználják a tüzérségi támadás hatását, és lerohanják az ellenség fedezékeit, amelyeket a tüzérség és a nehéztüzérség továbbra is tűz alatt tart, míg a gyalogság a biztonsági vonalat megközelíti. A tűz meghosszabbítását a gyalogosok azonnal használják ki.
A zászlóaljak parancsnokai személyesen felelnek azért, hogy a gyalogság minél gyorsabban haladjon előre és rohanja le a célpontokat, hogy ne használjanak el túl sok lőszert anélkül, hogy a gyalogosok kilépnének a fedezékekből.
A zászlóaljparancsnokok és segédtisztjeik a támadóvonal mögött záróvonalat képeznek, és minden katonát, aki nem indul támadásra vagy visszafordul, ott helyben megfenyítenek.37
37 Feltételezhetően felkoncolást alkalmaztak.
A támadás előtt a zászlóaljak, századok és szakaszok parancsnokai hívják fel az emberek figyelmét a gyalogság támogatására, nagy mennyiségű tüzérségi lőszert felhasználó tűzelőkészítésre és mindazon súlyos következményekre, amelyek bármelyik katonára várnak, aki nem hajtja végre a támadási parancsot és nem megy a lehető legygyorsabban a cél felé, melyet az ellenséget minden áron szétverve, feltétlenül el kell foglalnia.
Minden egység parancsnokának minden erejével pontosan végre kell hajtania a fenti parancsot.
Ahol bármilyen lazaságot vagy késlekedést észlelek, a legkeményebb eljárást foganatosítom a vétkesek ellen.
19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatusu tábornok
Parancs szerint: A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 33-34.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem