51 1945. január 4. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

51
1945. január 4.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
Négy órakor az ellenség újra ellentámadást indított a 2066-os négyzet felől a 2082-es négyzet felé. Az ellentámadást zárótűzzel megállítottuk.
Öt óra tájban az ellenség sorozatlövő fegyverekből heves zárótüzet nyitott.
Az ellenséges légierő gyújtóbombákkal bombázta vonalainkat.
A 7. hdt. által kiadott 85. harcparancs szerint 6 órakor 3 perces tüzérségi előkészítés után folytatjuk a támadást (a 116. harcparancs másolatban mellékelve). 14 óráig csapataink elérték a 2059. és a 2085. négyzetek vonalait – a RÁKOSFALVÁTÓL nyugatra elterülő mezőt, a lóversenypálya északi részén lévő házcsoportot. Az utcai harcok véresek voltak, az ellenség házról házra harcolt.
14.30-kor erős tüzérségi, aknavető- és páncéltörőágyú-tűzelőkészítés után az ellenség tankokkal ellentámadást intézett a 9. lovashadosztály sávjában (a 19. gyaloghadosztály balján). A 9. lovashadosztály visszavonulása miatt az ellenség tankjai behatoltak a mi balszárnyunkba, kikényszerítve, hogy ezt a szárnyat kissé hátrébb vonjuk, egészen a 2077., 2087. négyzetek vonaláig, különlegesen kritikus helyzetet teremtve ezzel.
Páncéltörő ágyúink helyben maradtak és hősiesen harcoltak az ellenséges harckocsik ellen.
Sitaru Aurel százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke csodálatra méltó bátorságú váratlan beavatkozásával magával ragadta a hadosztály balszárnyát, és a mindennemű ellenséges fegyver erős tüze alatt álló terepen visszaállította az arcvonalat, nagy veszteségeket okozva visszaverte az ellenséget, teljesen helyreállítva a korábbi helyzetet.
Michailescu ezredes csoportosítása 18 órakor minden erejével folytatta a támadást, hogy az aznapra kitűzött célt elérje.
Veszteségek:
— halottak: 10 közlegény,
— sebesültek: 2 tiszt – Savoiu őrnagy a 95. gy.e.-ből, Popescu hadnagy a 96. gy.e.-ből; 3 altiszt, 40 közlegény
Hadifoglyok:
— 82 magyar a 38., 36., 18., 6. és 10. gy.e.-ből,
— 1 súlyosan sebesült német.
Zsákmány:
— 2 páncéltörő ágyú (egyik megsemmisült),
— 1 gumicsónak,
— nagy mennyiségű fegyver és lőszer.
F. év I. 4-éről 5-ére virradó éjszakára a parancs aktív felderítést rendelt el, melynek célja a harcérintkezés fenntartása és hadifoglyok ejtése.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 4-5.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem