50 1945. január 4. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

50
1945. január 4.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az éj folyamán saját ellentámadás indult a Rákospatakon túljutott elg. részek visszavetésére. Ez az egyes helyeken igen makacsul védekező elg., valamint az igen erős elg. av.tűz miatt nem járt megfelelő eredménnyel.
A 6/III. zlj.-nál a helyzet tisztázására is német ellentád. indult, mely a 6/III. zlj. helyzetét megszilárdította, de a zlj. mögé beszivárgott elg. továbbra is a zlj.-at Ny felé való biztosításra kényszerítette.
618h-kor az elg. a 119. hárp.-tól32 DNy irányba tád.-t indított a 18/I. zlj. ellen, mely Rákosszentmihály vá.-tól kiindult elg. tád.-sal együtt mindinkább tért nyert, és a 18/I. zlj. a tisztázatlan helyzetek miatt arcvonalát visszavette.
32 A háromszögelési pont térképi jele:
A nap folyamán az elg. a D szárnyon is erősen tád.-ott. Az ök. megszakadása miatt az éjjeli órákban a ho. jobbszárnyán a helyzet tisztázatlan volt.
A nappali rep. tevékenység az esti órákban is folytatódott. Épületekben és járművekben igen nagy károk keletkeztek, és emberéletben is nagy veszteség volt.
II. Felhős, hideg idő. Utak jól járhatók. A légitád. és elg. tü. és av.-tűz miatt sok helyen megrongálódtak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem