41 1945. január 2. Kozma József vezérőrnagy, a budapesti légvédelmi tüzércsoport parancsnokának helyzetjelentése

Teljes szövegű keresés

5641
1945. január 2.
Kozma József vezérőrnagy, a budapesti légvédelmi tüzércsoport parancsnokának helyzetjelentése30 Matolcsy Elek altábornagy, a légvédelmi erők parancsnoka számára.
30 A jelentést Böckh György hadnagy 1945. január 2-án este repülőgéppel kirepülve hozta ki a bekerített Budapestről.
Bp. lgv. tü.pk. Úr
HELYZETJELENTÉSE 1945. január hó 2. 19 h-kor
A védelmi gyűrű határa Budán: újpesti összekötő vasúti hídtól nyugatra Remetehegyig, onnan délnek Újszentjános Kórházon át egészen az összekötő vasúti híd magasságáig, innen Keletnek az összekötő vasúti hídig.
Pesten: Újpest, Rákospalota, Rákosfalva, Kőbánya, Pestszentlőrinc, Soroksár külső házsorai.
Tűzkész állapotban van még 54 ágyú és 72 gá., lrb-műszer nincs. Légvédelemre az egységek 1/3 része van alkalmazva, a többi páncélelhárításra és földi célok ellen. Véglegesen kiesett 73 ágyú, 23 gá.
Igen erős, állandóan fenntartott ellenséges vadászbombázó és bombázó tevékenység, főleg alacsony repülésben, részben közepes magasságban, állandó bombázásokkal. Változó nagyságú bombákkal. Alacsony támadások fedélzeti fegyverekkel az ütegállások ellen, továbbá minden megállapítható jármű- és személyforgalom ellen. Saját légi elhárítás nincsen.
A lgv. tüzérség löveg nélküli egységeit ad hoc nehéz fegyverek nélkül gyalogságként vetették be. Ezek nagyrészt felmorzsolódtak.
Az összeköttetések, kizárólag a városi távbeszélő-hálózatra alapozva, az állandó bombázások, valamint elg. tüzérségi és aknatűz következtében folytatólagosan kiesnek, nagy részben már egyáltalán nem működnek. Karbahelyezésük lehetetlen. Tábori távbeszélőanyag nincs.
A vontatóeszközök nagy hiánya miatt sok löveganyag, lőszer esett ki, és emberveszteség keletkezett.
A beépített lövegek emelőszerkezetét a németek elvitték. A váltóállásokban talapzatok kiépítve nem voltak, így ezen ütegek állásváltoztatása teljesen lehetetlen. Inkább a stabil beépítésű ütegeket kellett volna elszállítani, és helyettük mozgóképes ütegeket itt hagyni, de elsősorban vontatóanyagot, tehergépkocsikat és mkp.-okat kellő mennyiségben.
A jelzőrendszer teljesen kiesett.
Igen nagy az épületkár, télen lakható ház alig van. Víz, villany, gáz a főváros nagy részében kiestek.
A polgári lakosságnál is tetemes veszteségek, a halottak eltemetése nehézségeket okoz. A központi kenyérellátás a mai naptól megszűnt, a kenyér pótlására részben az elcsigázott lóanyagot vágják le.
A fegyelem teljes. A város felszabadítására vonatkozólag ellenőrizhetetlen hírek vannak forgalomban, ez a lakosság hangulatának romlása folytán is mielőbb sürgős lenne.
HL M. kir. 102. légvédelmi tüzérpótosztály naplójának melléklete, 1945. január 4.
Egykorú másolat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem