40 1945. január 2. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

40
1945. január 2.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 1/2-ára virradó éjjel megérkezett a 7. hadtesttől a 82. harcparancs, amely megváltoztatja a hadosztályok közötti sávhatárt, és elsőrendű célpontként a budapesti pályudvart29 jelöli meg, azután a Dunát (vázlat – 1. sz. melléklet), és elrendeli a támadás folytatását az éjszaka.
29 A Keleti pályaudvarról van szó.
Az ellenség egész éjjel nagyon erős tűzzel válaszolt, arra kényszerítve egységeinket, hogy helyben maradjanak, mert a sötétség miatt tüzérségünk nem tudta őket hatékonyan támogatni.
7.30-kor kezdődik újra a támadás.
A tüzérség nagy részét messze előretolták, hogy közvetlen irányzású tüzet nyisson az ellenség állásaira, amelyek száma egyre inkább növekszik, ahogy a támadás a város belseje felé közeledik. Elszánt ellenséggel szembeni elkeseredett küzdelemben sikerült elfoglalni a 120. magassági pont és a budapesti körvasút között lévő üzemcsoportot.
12 órakor egységeinket a vasút irányából érkező erős tűz ismét megállította. 16.30-kor a vasutat elfoglaltuk, és megkezdődött azon az átkelés. A vasút nyugati részén az ellenség erős védelemmel rendelkezik. A tüzérségi előkészítés után az egységek támadást indítottak a vasúti sínek felől, és 17.20-kor sikerült behatolniuk a vasút nyugati oldalán lévő ellenséges védőállásaokba.
18 óráig kb. 400 métert haladtak a vasúttól nyugati irányban, ekkor meg kellett állniuk ezen a helyen, mivel erős frontális és bal felől oldalazó tűzbe kerültek, ugyanis a balszárnyon elhelyezkedő szövetséges egységeknek nem sikerült még addigra megsemmisíteniük a sörgyárban lévő ellenséges állásokat, és kb. 800 méterrel lemaradtak a mi balszárnyunk mögött.
Ebben a helyzetben egységeink egész éjjel harcérintkezésben maradtak az ellenséggel.
Az ellenség az épületeket és a fedezékeket erős ellenállási gócokká alakította, amelyekben sok sorozatlövő fegyvert és 20 mm-es légvédelmi gépágyút vont össze.
Ettől kezdve a harcok helységharcokká alakulnak át. Ezért a 7. hadtest a hadosztály rendelkezésére bocsátott két, helységharcokra felkészített utászrohamszakaszt.
16 órától a hadosztály parancsnoksága Rákoskeresztúron van.
Veszteségek:
— halottak: 9 közlegény,
— sebesültek: 1 tiszt, 21 közlegény.
Hadifoglyok: 53 magyar.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 246-247.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem