233 1945. március 12. Wöhler gyalogsági tábornok, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának levele Kovács Gyula altábornagy, a honvé…

Teljes szövegű keresés

161233
1945. március 12.
Wöhler gyalogsági tábornok, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának levele Kovács Gyula altábornagy, a honvédség főparancsnoka, egyben a honvédelmi miniszter meghatalmazott tábornoka részére magyar tisztek kijelentéseiről Budapest ostromával kapcsolatban
Excellenciás Uram!
Ön előtt ismert, hogy állandó jelleggel a magyar és német katonák közötti bajtársias viszony javításán fáradozom. Ebben különleges helyet foglal el a rosszindulatú rágalmazások elleni harc.
Nemrégiben a Budapestért folytatott hősies küzdelmet sértő kijelentések jutottak tudomásomra. Például az Önnél szolgálatot teljesítő Görgényi vezérkari százados az alábbiakat terjesztette:
a./ A németek a budapesti harcok alatt a magyarokat mindig a legveszélyeztetettebb helyeken vetették be. Az utóvédet kizárólag a magyaroknak kellett kiállítani.
b./ Ezek a körülmények a magyar és német katonák között nézeteltérésekhez vezettek.
c./ Felrótták a németeknek, hogy a magyarokkal szemben bajtársiatlanul viselkedtek. Így például a német védőrség a kitörési parancsról már 19 órakor értesült, míg a magyarok erről csak 23 órakor szereztek tudomást.
d./ Ezzel magyarázható a kitörésben részt vett magyar katonák csekély száma, valamint Hindy tábornok Budapesten történt visszamaradása. Hindy állítólag sebesülten maradt vissza.
Gádoros alezredes (az I. lovashadtestnél összekötő tiszt) állítólag azt nyilatkozta, hogy Budapest védelme értelmetlen volt. A főváros lerombolását a magyar nép a németek számlájára írja. Az oroszok rádión keresztül többször kinyilvánították, hogy ők Budapestet kímélni akarták. A szovjeteknek köszönhető, ha a városból még egyáltalán valami fent maradt.
Gádoros alezredes a Horthy-korszak tisztjeinek típusához tartozik. A nyilaskeresztes mozgalomról szó szerint kijelentette, hogy: „Ez a cipő nem passzol a magyar népnek. A hatalomátvétel előtt aligha voltak becsületes emberek a Nyilaskeresztes Pártban” – mondotta. A zsidókérdés radikális megoldása is elhibázott.
A két tiszt kijelentéseihez szükségtelen megjegyzést fűzni.
Szabad legyen kérnem Önt, mint kipróbált frontharcos csapatparancsnokot és vezérkari tisztet, hasson oda, hogy a szükséges intézkedéseket mielőbb megtegyék.
Kiváló tiszteletem kifejezése mellett maradok
Excellenciád híve:
Wöhler gyalogsági tábornok,
a Dél Hadseregcsoport főparancsnoka
Bundesarchiv-Militärarchiv RH 19 V/62.
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem