208 1945. február 5. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

208
1945. február 5.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenségnek a tegnap délutáni órákban nyugaton sikerült kiszélesítenie betöréseit és ismét nagyobb részeket kiszakítania a főell. v.-ból. 1945. II. 5. folyamán az ellenség a Sas-hegytől északra páncélosok és tömeges tü. támogatás mellett heves támadással megkísérelte áttörni a nyugati arcvonalat, behatolni a tü. állások mélységébe, hogy az összes, még rendelkezésre álló hadtesttü.-et megsemmisíthesse és Budapest védőrségét kettészakíthassa. Súlyos harcok folytak egész nap. Támadások és ellentámadások közepette folyt a küzdelem a tü. állásokért. A harcok jelenleg még tartanak. Az ellenség zömét közvetlenül a tü. állások előtt állítottuk meg. Egyidejűleg elhárítottuk az északnyugati és a déli arcvonal ellen intézett zlj.erejű támadásokat is.
A mai betörés következtében az ellenség erős támadó ékeivel a tü. állások előtt áll, amelyek a Citadella és a Várhegy között az utolsó védővonalnak számítanak. Az ellenség további feltartása az áttekinthetetlen városrészen, ahol kisebb utcarészek védelméhez is egész zlj.-ak kellenek, a hallatlan veszteségek és az ellenség tartós anyagi fölénye miatt nem lesz lehetséges. A kiépített állásokat már lerohanták egészen a kiépítés alatt lévő tü. állásokig.
Két elg. repülőgépet (IL—2) lelőttünk. Megsemmisítettünk: 1 páncélost, 2 n. pct. á.-t.
HL mikrofilmtár 898/7213202-7213203.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem