206 1945. február 4. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

206
1945. február 4.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség zlj.erőkig számos páncélos támogatásával a kora reggeli óráktól kezdve folytatta a II. 3-án megkezdett összpontosított támadását valamennyi hídfőarcvonalon, főképp nyugaton és délen. Két betörésen kívül, amelyeknek a megtisztítását éjszakára tervezzük, a főell. v. igen súlyos harcok után a kezünkben maradt. II. 4-én az elg. tü. állásokra támadó saját vadász- és bombázó repülőgépeink, valamint csatarepülőgépeink érezhetően tehermentesítették a harcoló csapatokat és a város területét. Számos légiharc és elg. repülőgép lelövése volt megfigyelhető. Hallatlan teljesítmények a csapatoktól és a vezetéstől a legnehezebb fizikai és lelki megterhelések közepette.
A roppant elg. anyagi fölény és a hazai hadi események igen csüggesztően hatnak a csapatokra. A csapatok egyedüli tápláléka napi egy szelet kenyér és a lóhús. Fizikai gyengeség miatt minden mozgás terhes. Az emberek mindazonáltal a felmentés hathetes ígérgetései ellenére is szívósan, elkeseredetten harcolnak, és engedelmeskednek.
A kiütéses tífusz esetei a barlangok és kazamaták siralmas szorultságában szaporodnak anélkül, hogy hatásos intézkedéseket lehetne tenni.
A 12. lgv. rohame. lelőtt 6 IL—II-est (közülük 4-et m. lgv. lög.). Megsemmisítettünk: 3 páncélost (köztük 2 Sztálin-t82, 1 T—34-et), 1 Sztálin-t erősen megrongáltunk, 3 pct. á.-t, 2 n. av.-t, 3 gpu.-t.
82 A németek így nevezték a szovjetek JSZ–2 nehézharckocsi-típusát. A 46 t tömegű, 122 mm-es löveggel és 2 db 7,62 mm-es géppuskával felszerelt harckocsi úton maximálisan 37 km/h sebességgel mozoghatott, hatótávolsága 200 km volt. A 4 főnyi kezelőszemélyzetet 19-132 mm páncél védte.
HL mikrofilmtár 898/7213186.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem