172 1945. január 22. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

172
1945. január 22.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A Margitsziget elg.-től való megtisztítása nem járt eredménnyel. Elg. itt hídfőjét a Palatinus fövényfürdő magasságáig kibővítette.
A budai hídfő É és Ny részén kisebb elg. vállalkozások voltak. Sas-hegynél másfél szd. erejű elg. tád.-át vertük vissza.
Elg. részéről a Dunán átkelési előkészületek figyelhetők meg. A Duna jege beállt, melyen öt napig a pesti oldalon rejtőző 2 német katona a Lánchíd mentén átjött.
A nap folyamán szakadatlan légi tevékenység volt bombázással és géppuskázással. Közben állandó elg. av. és tü. tűz zúdult a városra. Ezek együttes hatása az esti órákban a város képét romvárossá változtatta. Az utcákra szorult járműveket megsemmisítette, hatalmas tüzeket és pusztításokat okozott, és igen sok áldozatot követelt. Az I.c. osztály óvóhelye is telitalálatot kapott.
211/10. gy.ho. I.a 45. I. 22. szám alatt hop. intézkedett a külső és belső biztosításra tábori őrsök és a Duna-parton folyammegfigyelők beállításával.
Szabados szds. jelentette csoportjának megalakulását.
Tpk. a tü.osztályoknál lévő géppuskák és kezelők összevonásával tü. gp. szd.-ot alakított (210/10. gy.ho. I.a 45. I. 22.).
II. A nap folyamán a bombázásnak igen sok áldozata volt. A 10. f.oszt., ello., süto., I.c. és több elhelyezési körlet telitalálatot kapott. Gjmű. és felhalmozott élelmiszerkészlet ezeknél teljesen 127megsemmisült. Személyi veszteség igen nagy. Meghalt Birk Ernő zls., megsebesült v. Velkey Béla o. alez., Schmilliár György fhdgy., több tiszt és legénység. A polgári áldozatok száma is igen nagy.
II. Derült, hideg idő. Utak nehezen járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem