171 1945. január 22. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Teljes szövegű keresés

171
1945. január 22.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A IX. SS-hgy.hdt. PÓTJELENTÉSE
Az utóbbi napok nyugodt ellenséges magatartása után az északi és a nyugati arcvonalon erős tü. és av. előkészítés, bombákkal és fedélzeti fegyverekkel intézett sorozatos csatarepülőgép-támadások után újból feléledt az elg. támadó tevékenység, súllyal a hídfő északi és északnyugati szakaszán. Az elg. betöréseket különösen kemény harcokban ellenlökésekkel szétvertünk vagy elreteszeltünk. A harcok jelenleg is tartanak.
A saját és elg. veszteségek súlyosak. A nagyobb betöréseket csak a csapatok kimagasló teljesítményének köszönhetően és az állásokban lévő csapatok utolsó tartalékainak bevetésével tudtuk elkerülni. A Margitsziget északi részén folyamatos az ellenség megerősödése. Két, észak felől indított, nehézfegyverekkel támogatott ellenséges támadást elhárítottunk. A Horthy Miklós híd és a Ferenc József híd között a Duna keleti partján az ellenség átkelési előkészületeit észleltük, és lgv. á., valamint tü. által leküzdöttük azt.
A Dunán – néhány jégmentes helytől eltekintve – zárt jégtakaró van.
HL mikrofilmtár 898/7213053.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem