140 1945. január 15. Beregfy Károly vezérezredes távirata Wöhler gyalogsági tábornoknak, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának

Teljes szövegű keresés

140
1945. január 15.
Beregfy Károly vezérezredes távirata Wöhler gyalogsági tábornoknak, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának Budapest védőinek fokozottabb légi úton történő ellátásáról.
Távirat
Wöhler gy. tbk.-nak (Dél Hds.csop.)
Titkos parancsnoki ügy
Tárgy: BUDAPEST FOKOZOTT ELLÁTÁSA LÉGI ÚTON
A Budapesten körülzárt I. hadtest vezénylő tábornoka I. 14-én a következő táviratot intézte hozzám:
1. „Orosz repülők zavartalanul bombázzák és fedélzeti fegyverekkel zavartalanul lövik a Budapestből még megmaradt, túlzsúfolt és fokozatosan csökkenő területet. Az eddig kitűnően dolgozó légvédelmi tűzeszközök részben lőszerhiány miatt tehetetlenek, részben azonban azért, mert földi harcra alkalmazták azokat, és a házak miatt alig nyílik kilövési lehetőség. Nem tudom a polgári lakosság felelős vezetőivel megértetni, hogy mivel magyarázható a saját légierő visszafogott magatartása. A németektől kapott felvilágosítás, hogy a repülőterek eljegesedése és az időjárási viszonyok megakadályozzák saját légierőnk bevetését, annál kevésbé tűnik számukra megalapozottnak, mivel a mindenki által gyengébbnek ismert orosz légierőt ugyanazok az okok láthatóan nem akadályozzák. Kérem a légierő támogatását, mivel a nagy károkon felül a polgári lakosság a teljes magára hagyatottság érzete erkölcsi következményei miatt kiszámíthatatlanná válhat.”
2. „Az éjjel-nappal tartó állandó bombázások következtében a személyi és az anyagi károk rendkívül nagyok. A katonai és a polgári forgalom teljesen megbénult. Ezért a katonai ellátás veszélyben van, a polgári lakosság ellátása teljesen megszűnt. A légierő sürgős és hatékony támogatása immár nélkülözhetetlen.”
Nyomatékosan kérem az I. hadtest vezénylő tábornoka által kért támogatás, ill. a légi úton történő ellátásnak az eddigitől lényegesen eltérő, hatékonyabb mértékű teljesítését, mivel ellenkező esetben Budapest hős magyar és német védői – a városnak a körülmények miatt sajnos túlzottan lassan haladó felmentése miatt – képtelenek kitartani. Budapest eleste azonban beláthatatlan katonai és politikai következményeket fog maga után vonni.
Kapják: Wöhler gyalogsági tábornok úr (az I. magyar hadtest útján), Dessloch vezérezredes úr (a német rep. ök. tiszt útján).
Gyepű II. 1945. I. 15.
Beregfy vezérezredes58
58 Beregfy (1932-ig Berger) Károly (Cservenka, 1888. február 12. – Budapest, 1946. március 12.) vezérezredes 1944. október 16. és december 20. között honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke, ezt követően honvédelmi miniszter és a Honvédség Főparancsnoka. 1945. május 1-jétől amerikai hadifogságban volt. A budapesti népbíróság halálra ítélte. Kivégezték.
HL mikrofilmtár 898/7212358-7212359.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem