139 1945. január 15. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a fővárosban folyó harcokról és a Horthy Miklós híd felrobbant…

Teljes szövegű keresés

139
1945. január 15.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a fővárosban folyó harcokról és a Horthy Miklós híd felrobbantásáról.
A IX. hegyi hdt. jelenti (taktikai idő 23 óra 15 perc)
Az ellenség sorozatos támadásokkal benyomult a Kálvin tértől K-re lévő háztömbökbe. A Horthy [Miklós] hidat a déli órákban fel kellett robbantani. Keleten és északkeleten kisebb 112betöréseket reteszeltünk el és számoltunk fel. Északkeleten és keleten jelenleg erős pc.támadások folynak. Az ellenség a nyugati hídfőben ismételten a déli hidakat támadta. Az ellenség erős tü. támogatással elfoglalta a déli hegyet57. Vakmerő ellenlökéssel visszafoglaltuk a magaslatot, eközben zsákmányoltunk egy vörös ezredzászlót.
57 A Sas-hegyről van szó.
A nap ismét súlyos elg. anyagi fölény jegyében telt el, ami a lőszer- és üzemanyaghiány következtében igen bénítóan hat a csapatok erkölcsére és harctevékenységére. A 12. lgv. rohame. 1 IL—2-est lelőtt és 1 pc.-t megsemmisített; ezenkívül mozgásképtelenné tettünk 1 pc.-t; megsemmisítettünk 5 pct. á.-t, 2 k.lög.-et. Az időjárás miatt csak csekély repülőtevékenység.
HL mikrofilmtár 898/7212995.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem