123 1945. január 13. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

103123
1945. január 13.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A 126. harcparancsnak megfelelően (másolatban mellékelve) a hadosztály folytatja az előrenyomulást a 96. gy.e.-del; 15 óra tájban sikeresen elfoglalja a Hungária utat[!], majd súlyos harcok árán túljut rajta. Úgy tűnik, hogy az ellenség csapataink nyomására a Városliget park és a Központi Pályaudvar (Keleti) felé vonul vissza.
A 16 óra körül a sportpálya felőli, tüzérséggel támogatott gyalogsági ellentámadást saját tüzérségünk és gyalogságunk azonnal kiváltott tüze gyorsan megállította. Az ellentámadás visszaszorítása után folytatódott az előrenyomulás, és sikerült bejutnunk a sportpálya keleti szélére.
A 94. és 95. gy.e.-k a mai napon is súlyos harcot vívtak Antonescu tábornok csoportosításában, és nagy veszteségeket szenvedtek.
Veszteségek:
— halottak: 1 altiszt, 10 közlegény,
— sebesültek: 4 tiszt, Predescu, Rogociu, alhadnagyok, Marculescu, Mazilescu, hadnagyok a 94., valamint a 95. gy.e.-ből, 2 altiszt, 84 közlegény.
A legnagyobb vesztesége a 94. és 95. gy.e.-nek volt, amelyek súlyos harcot vívtak a Kerepesi temetőtől északra.
Hadifoglyok: 185 magyar a 6., 8., 18. gy.e.-ekből.
Alexiu tábornok úr, a hadsereg tüzérparancsnoka szemlét tartott a hadosztály tüzérparancsnokságán, Rákosfalván (Budapest).
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 10-11.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem