122 1945. január 13. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

122
1945. január 13.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Elg. a reggeli órákban igen nagy erőkkel támadást indított a Kerepesi temetőtől Ny irányba. A tád. a ho. jobbszárnyán a 12. ho.-t érte.
Az elg. nyomása a 10. ho. D szárnyára is kiterjedt, és az elg.-nek a Kerepesi temető környékén elért előretörése miatt saját arcvonalunk jobbszárnyát a Keleti pu. K széléig kellett visszavenni.
Az újonnan felállított 8/III. zlj.-at a német parancsnokság a Teleki térnél indított ellentád.-ba vetette be, ahol a zlj. súlyos harcokat vívott.
A Városliget Ny oldalát elért elg. és a Kerepesi temetőtől Ny-ra előretörő elg. a ho.-nak a Hungária körúton kitartó részeit körülzárással fenyegette, ezért a német elöljáró pság. ezen szakasz arcvonalát a Keleti pályaudvar K és Városliget Ny-ot összekötő általános vonalra vette vissza. Ezzel szemben a magyar rádió esti hírmagyarázója úgy tüntette fel a helyzetet, hogy Pestet védő csapataink a Kerepesi út és Thököly út között levő beépítetlen területen betört orosz páncélos ék miatt voltak kénytelenek arcvonalukat visszavenni.
Ez a beállítás hamis és tudatlanságból eredő rágalom a Hungária körúton hősiesen helytálló csapatainkkal szemben, akik a Városligetnél és a Kerepesi temetőnél mélyen a hátukba tört elg. nyomására és csak felsőbb parancsra vették vissza arcvonalukat, hogy a bekerítést elkerüljék. Elg. támadásának súlya az előbb említett két helyen volt, és nem a Keleti pályaudvar irányában, mint a hírmagyarázó állította.
A nap folyamán különösen erős légi tevékenység volt. Az állandó bombázás a ho. minden ök.-ét megszakította. Ezért a ho. a nap folyamán küzdő csapataival rádió-ök.-t vett fel.
Az elg. bombázás igen nagy károkat okozott.
II. A sok rom és felszakított úttestek miatt, valamint az úttorlaszok túlzott telepítése következtében a közlekedés nehézkes. Üza. nagyon kevés. Derült idő.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem