117 1945. január 12. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

117
1945. január 12.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A kialakult helyzetben az egész Budapestet bekerítő arcvonalon általános támadást rendelnek el az utolsó állások ellen, hogy mielőbb elérjék a Dunát. Ezért a 7. hadtest erőfeszítéseket tesz a 9. lovashadosztály sávjában, s az alábbiakból megalakítja az Antonescu tábornok vezette hadműveleti csoportosítást: 9. lovashadosztály, 94., 95., 31. gy.e.-ek és a 114. szovjet páncéltörő tüzérezred, azzal a feladattal, hogy a temető északi sarka—a Keleti pályaudvar—a park déli sarka irányban támadjon. Miután ezt a célt elérik, folytatják a támadást nyugati irányban, hogy elfoglalják a Közigazgatási Palotát[!] és kijussanak a Dunához.
F. év I. 11/12-e éjszaka folytatódik a támadás azzal a feladattal, hogy elfoglalják a 2315—122. négyzeteket, és hogy kapcsolatot teremtsenek a szovjet csapatokkal Budapest parkjának[!] délnyugati sarkán, és hogy az egész arcvonal a vasútra zárkozzon fel.
E célpont elérése után a hadmozdulat 3 órai kezdettel folytatódik úgy, hogy f. év I. 12-én reggelre az egységek a 2315—122. négyzetek nyugati szélén legyenek.
A 9. lovashadosztály Botezatu ezredes csoportját képezi, amely a következő egységekből áll: 94. és 95. gy.e.-ek, amelyek 3 óráig a lóversenypályánál lévő park délnyugati sarkán összpontosulnak, azzal a feladattal, hogy kövessék a 9. lovashadosztály első hullámának a megadott 100cél felé történő előrenyomulását, délről átkarolva bármely, az előrenyomulást akadályozó állást. A célpont elérése után kapcsolatot teremtenek a hadműveleti zóna jobbján lévő szövetségesek balszárnyával a park délnyugati sarkánál.
10 órakor az egységek készen lesznek, hogy folytassák az előrenyomulást a Duna felé, az utolsó budapesti állások megsemmisítésére irányuló általános támadás keretében.
F. év I. 11/12-re virradó éjjel az igen heves ellenséges tűz miatt az egységek nem tudták elérni a parancsban meghatározott célt. A kiküldött járőröket mindenhol erős és jól szervezett tűz fogadta.
10 perces erős tüzérségi előkészítés után 10 órakor megkezdődött a támadás. Grunau alezredes csoportjának, a 13. lov.e.-nek és a 3. gd.-lov.e.-nek az arcvonal közepén az előrenyomulás nagyon nehéz; Botezatu ezredes csoportosítása pedig megkerülő manővert hajtott végre a szövetségesek sávján keresztül, azzal a céllal, hogy megtámadják a temetőben lévő állásokat és ezzel megkönnyítsék a 9. lovashadosztály előrenyomulását.
A 31. gy.e. II. zászlóalja a 2. vonalból támadja a Ferenc József laktanyában megmaradt állásokat.
A 9. lovashadosztály egységei a 2329-2330. négyzetekben és a vasúton vívott igen súlyos harcok után estére sikeresen eljutottak a vasúttól nyugatra, és a gumigyártól kb. 100 méterre keletre állították meg őket.
Botezatu ezredes csoportja teljesen elfoglalta a temetőt (2328.), de amikor a temetőn túl, észak felé haladtak volna, a gumigyár, a kis lóversenypálya és a Keleti pályaudvar felől erős zárótűz fogadta és állította meg őket.
A 31. gy.e. II. zászlóaljának sem sikerül estig teljesen megtisztítania a Ferenc József laktanyában bekerített állásokat.
Tekintettel a 9. lovashadosztály egységei és a Botezatu ezredes csoportosítása által elért vonalra, a 7. hadtest 94. harcparancsában a f. év I. 12/13-i éjszakára a támadás folytatását rendeli el, hogy elfoglalják a gumigyárat és a Keleti pályaudvart, és hogy kapcsolatot teremtsenek a szövetséges egységekkel a városi park délnyugati sarkánál, és a f. év I. 13-i nap folyamán pedig egy később meghatározandó időpontban folytassák a támadást nyugat felé.
E feladat teljesítése céljából a 14. harcparancs (2. melléklet) az alábbiakat rendeli el.
Botezatu ezredes csoportosítása f. év I. 12/13-i éjszaka második felében a Keleti pályaudvart meglepetésszerűen elfoglalja úgy, hogy f. év I. január 13-án reggelre kijusson délre és északra a pályaudvartól, kapcsolatot teremtve a 2. gyaloghadosztállyal, és egy zászlóalja kerítse be a gumigyártól nyugatra lévő állásokat.
A 31. gy.e. II. zászlóalja befejezi a Ferenc József laktanya megtisztítását.
A 9. lovashadosztály egységei a 3. gd.-lov.e. nélkül, miután elvégzik a gumigyárban és a Ferenc József laktanyában lévő állások felszámolását, azonnal tovább haladnak nyugat felé a hadosztály tartalékát képezve.
A 3. gd.-lov.e. észak felé támad, ahol kapcsolatba lép a 19. gyaloghadosztály egységeivel, megakadályozva a gumigyárban és a F. József laktanyában bekerített ellenség visszavonulását.
A tüzérség a biztosító vonalig tolja előre állásait, ahonnan feltartóztató tüzet nyithat és támogathatja a nyugat felé manőverező zászlóaljat.
A 6. utászszázad réseket vág a temetőt északról határoló falba és a F. József laktanya kerítésébe.
A kijelölt célpontok elérése után az egységek képesek lesznek, hogy a Dunát elérendő, a későbbiekben meghatározandó időpontban újrakezdjék a támadást nyugati irányban.
A 9. lovashadosztály parancsnoksága Rákoskeresztúrról a Wander gyárba települ (a vasút és a budapesti körvasút kereszteződésétől nyugatra) előretolt harcállásponttal a lóversenypálya tribünjén.
Veszteségek:
— halottak: 1 tiszt, 1 altiszt, 20 közlegény,
— sebesültek: 3 tiszt, 73 közlegény.
Zsákmány: még nem pontosították.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 258-261.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem