116 1945. január 12. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

99116
1945. január 12.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 11-ről 12-re virradó éjszaka a 125. harcparancs szerint (másolatban mellékelve):
— A 94. és 95. gy.e.-ek a 9. lovashadosztály sávjába vonulnak és annak alárendeltségében harccsoportot alkotnak Antonescu tábornok parancsnoksága alatt. Feladatuk a hadműveleti csoportosításon belüli támadás, hogy először a Keleti pályaudvart, azután a hadtest keretén belül folytatva a támadást, a Budapesti Közigazgatási Palotát[!] foglalják el.
— A 96. gy.e. súlyos harcok után folytatja a támadást a gázálarcgyár és néhány háztömb elfoglalásáért, megközelítve a Hungária utcát. Az ellenség ellenállást fejt ki a Hungária utca melleti utolsó háztömbökben. 14 órakor az ellenség harckocsikkal ellentámadást indított a 96. gy.e. sávjában, de visszavertük. Ezen a napon összesen 72 épületet foglaltunk el.
A fent említett támadó csoportosítás (94. és 95. gy.e.), amely a szövetségesek sávjában harcolt (délen), különösen erős ellenállásba ütközött a Kerepesi temetőben. Ezt a temetőt az ellenség nagy erőkkel megszállta és megerődítette.
Tehát a temetőt megszállták, a 9. lovashadosztály és a 19. gyaloghadosztály ahelyett, hogy a szembenálló ellenséget megkerülte volna, támadott, kriptáról kriptára harcolt, hogy elfoglalja az ellenség által erős ellenállási központtá alakított temetőt, amely 1,5 km hosszú és 1 km széles, s amit az ellenség nagy erőkkel megszállt és nagyon jól megerődített. A kripták valódi erődítmények voltak, amelyekbe az ellenség bevette magát, a magas és vastag fal pedig úgy vette körbe, mint egy vár.
Végül estére rendkívül súlyos harcok után a temetőt az északi faláig elfoglaltuk. A fal megmászása ezen a részen lehetetlen. Aki ezt megpróbálja, az életével fizet. A temető északi oldalán lévő háztömbökből erős tűz alatt tartják ezt a falat. Emiatt ezen a napon veszteségeink nagyon nagyok voltak. Ez mutatja a harc hevességét.
Veszteségek:
— halottak: 1 tiszt, Grölic százados a 94. gy.e.-ből, 19 közlegény,
— sebesültek: 3 tiszt, Blaj és Andrecan alhadnagyok a 94. és 95. gy.e.-ből, Rosianu alhadnagy orvos, továbbá 92 közlegény.
Hadifoglyok: 38 magyar a 6., 8. és 18. gy.e.-ből.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 9-10.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem