9 1944. december 25. A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Teljes szövegű keresés

9
1944. december 25.
A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.
NAPI JELENTÉS
I.a 1. pc.ho.: az elg. ma hajnalban 3 h-kor Aranyhegy DNy-on kb. zlj.erőben támadott. A tád. kezdetben elakadt, később azonban mégis sikerült a védőállásokba betörnie. A nyomban megindított ellentámadás a jelentés leadásakor még folyamatban volt. A tád. sikeresen halad előre. A ho. eddig 10 foglyot ejtett.
12. ho.: harccselekmény nem volt. XII. 24-én 22 h-tól erős av. és tü. tűz feküdt az állásokon. A ho. ismét a 13. né. pc.ho. alárendeltségébe lépett. A kivont 8. SS-ho. sávjának egy részét a ho. vette át.
10. gy.ho.: kölcsönös tü. és av. tűztevékenység. A 270. és 272. magp.-ok (Szilasliget D) között az éjjel a 8/III. zlj. váltásakor keletkezett hézagba az elg. beszivárgott. Ellentád. folyamatban.
22. SS-lov.ho.: az elg. Soroksár DK—Várhegy 115. magp. irányába szintén támadást kísérelt meg. Tád.-t a védők visszaverték.
34Budai hídfő: a Budakeszi felől a Hűvösvölgybe betört elg. XII. 24-én este és XII. 25-én dél. az új Szent János kórházat megközelítette. A Sváb-hegyen a Mária kápolna magasságáig, a Hármashatár-hegyen a hátsó hegyig nyomult előre. XII. 24-én dut. és este az elg. Buda D-i részeit több ízben sztálinorgonával lőtte. XII. 25-én a Sváb-hegy DK részét és a fogaskerekű vasút Olasz fasori végállomásának környékét erős av.tűzzel árasztotta el. A XII. 25-én 12 h-kor Veresváry alez. pság.-a alatt az I. hdt.pság. által összegyűjtött erőkkel (Bp. őrzlj., cső.zlj., Váp.-tól 1 szak.) és a Billnitzer-csop.-ból11 7 rohamlöveggel végrehajtott ellentád. estig az elg.-et feltartóztatta, és Hunyadorom 350. hárp.—Budagyöngye—Kecske-hegy 382 vonaláig vetette vissza. A Duna Ny-i partján Budapest ellen D felől támadó elg. XII. 25-én estig Budaörs Ny és D—Vadász-hegy 225. hárp.—Kereszt-hegy 189. hárp.—106 híd—1639. fo.km-tábla vonaláig nyomult előre. A Kesseő csop. és 271. népi gr.ho. részeiből Dörner né. ezds. pság.-a alatt itt védekező csop. az orosz támadás elől fokozatosan É felé kitér.
11 A magyar 1., 6., 7., 10., 13., 16. és 24. rohamtüzérosztály részeiből Billnitzer Ernő (Fiume, 1889. június 17. – Budapest, 1976. december 16.) vezérőrnagy parancsnoksága alatt összeállított harccsoport, amely azonban kevés rohamlöveggel, illetve páncélossal rendelkezett, s többnyire gyalogsági feladattal vetették be.
9.a. Időjárás száraz, ködös, hideg. Földutak járhatók.
Kapják: 44. XII. 25. 22 h
Kovács vk. szds. s. k. I.a ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 870/I.hadt.I.a.
Rádiótávirat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem