10 1944. december 25. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Teljes szövegű keresés

10
1944. december 25.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A Budapesttől Ny-ra történt eseményekkel kapcsolatban a német elöljáró pság. vkf.-e 8h 40’-kor tájékoztatta a ho. vkf.-ét a helyzetről. Budapestet az elg.-nek sikerült teljesen körülzárnia. A 10. gy.ho. feladata továbbra is a végsőkig való kitartás a pesti hídfőben.
9h 35’-kor a 8/III. zlj.pk. jelentette, hogy a 270. és a 272. magp.-ok12 közt a váltás beérkezése előtt elvonult német csapatok helyét a 10. f.oszt. és az 54. u.zlj. részei foglalták el, melyekből egyes részek az elg.-hez átmentek, és így kb. 800 m-es hézag nyitva maradt. Németh szds. zlj.pk. újabb erők bevetését kéri, nehogy az egész arcvonal veszélyes helyzetbe kerüljön.
12 A magassági pont térképi jele: m
10h 20’-kor a 10. f.oszt. jelentette, hogy az éj folyamán szomszédságunkban a németeket leváltó 18/2. szd.-ot olyan hirtelen érte az elg. tád.-a, hogy valószínű fogságba kerültek, és itt az oroszok ellenállás nélkül jönnek előre.
10h 35’-kor a 8/III. zlj.pk. jelentette, hogy a hézagban előremozgó elg. visszavetésére 3 né. feld. kocsival és a 8/III. zlj.tart.-kal ellentád. van folyamatban.
A 6/III. zlj.-nál 9h-kor erős av. és tü. tűz volt, majd 11h-kor a jobbszárnyon szakaszerejű tád. indult, melyet visszavetettek. Megfigyelésük szerint az elg. védőállásait polgári lakossággal ásatja, és az állásokban bolgár (román!) katonaságot észleltek.
11h-kor Dám szds. 8. gy.e. sgt. jelentette, hogy a 6. és a 8. gy.e.-hez beosztott hungarista újoncokat Kovarcz miniszter parancsára Komárom és Esztergom táborba szállították.
A Solymáron levő 8. gy.e. 24-én fejőr.-öket küldött Tinnyén keresztül a bécsi műútra, akik jelentették, hogy 16h-kor Perbálon 2-3 elg. páncélost láttak, melyek 21h-kor már valószínűleg elérték a bécsi műutat. A jőr.-ök hk.tüzet kaptak, veszteségeik voltak és csak 3 fő tért vissza. Budakalászi irányából 24-én este av. és tü. tűz volt hallható.
A ho. vkf. pcs.-ot adott a 8. gy.e.-nek, hogy a Dunántúlon lévő részeit a bécsi műúttól É-ra tartsa együtt, D és Ny felé biztosítson. Derítse fel a hungarista újoncok hollétét, és hozza vissza őket.
12h 15’-kor Vannay hdgy.13 zlj.pk. jelentette, hogy zlj.-a a Bolyai Gimnáziumban van elhelyezve. Hop. tájékoztatta a helyzetről, és intézkedett a zlj. anyagi hiányainak kiküszöbölésére. 35Hop. hozzájárul ahhoz, hogy a zlj., míg felszerelése megoldva nincs, az I. hdt. pcs.-a szerint a Széna térnél lévő főútvonalakat zárja le. Az ök.-t a ho.-lyal tartsa fenn és a felderítést vezesse be Városmajor, Hűvösvölgy irányába. Az eseményekről a hop.-ot azonnal tájékoztassa.
13 Vannay László (1919-ben egy fehérkülönítmény parancsnoka) 1944. október 20-án kapott engedélyt Kovarcz Emil tárca nélküli minisztertől egy önálló önkéntes zászlóalj megszervezésére.
13h-kor a 6/III. zlj. jobbszárnya ellen szak.erejű elg. vállalkozás volt, melyet visszavertek.
13h 05’-kor a 8/III. zlj. pk.-a jelentette, hogy Csömör É-on lévő keskeny erdőnél az elg. ismeretlen erővel tád.
13h 10’-kor az elöljáró német ho. vkf.-e tájékoztatta a ho. vkf.-ét, hogy a 8/III. zlj. a Feldherrnhalle ho.-nak van alárendelve, és a 8/III. zlj.-nál lévő hézag megtisztítására német felderítők már útban vannak. Addig a 8/III. zlj. fogja fel az elg. előreszivárgását.
14h 15’-kor a 8/III. zlj.pk. jelentette, hogy a zlj. arcvonalán a hézagban az elg. kb. 500 méteres szélességben és 100 méteres mélységben betört. A betörést oka a zlj. arcvonalán lévő hézag, mely azáltal keletkezett, hogy a kivonandó német csapatok a váltás beérkezése előtt otthagyták állásaikat.
15h 50’-kor a Budapesttől Ny-ra levő helyzet felderítésére küldött mkp. visszatért és jelentette, hogy Piliscsaba táborig tudott eljutni. A községbe már nem mehetett be. A bécsi műút erős elg. av. és tü. tűz alatt áll.
Dobogókőn keresztül Esztergomig küldött mkp. 17h 40’-kor jelentette, hogy a műúton Budapestről Esztergom irányába igen erős forgalom van. 1500-2000 fő felfegyverzett hungarista újoncot látott menetben Esztergom felé.
17h 50’-kor a hop. Hindy altbgy.-nak, az I. hdt. pk.-ának jelentette a hungarista újoncoknak a ho.-tól való kivonását.
A délután folyamán a hop. Benyovszky vk. szds. I.a oszt.vezetőt küldte ki a von.ala.-ok helyzetének felderítésére. Az esti órákban Benyovszky szds. jelentette a von.ala.-ok helyzetét:
6. gy.e.vonat Buda É, Szentendrei út mellett van,
18. gy.e.vonat Római fürdő,
10. ho. műhelyfog. része és 10/4. ko. oszl. Pomáz, gk. rész Árpádfürdő és Pomáz,
műszaki oszlop Csobánka É tanyák,
süto.; Üröm, Elmó: Óbuda, Lóelló Békásmegyer,
10/2. ko. oszl. Aréna úti laktanya, 10/1. ko. oszl. Ferenc József lovassági laktanya.
Benyovszky szds. I.a oszt vez. a ho.vonat parancsnokának Árpádfürdőn azt a parancsot adta, hogy Üröm É és D-en biztosítson, majd Csobánka D-en a műutat zárja le.
20h-kor Dr. Németh szds., a 8/III. zlj. pk.-a kijelentette, hogy a zlj. ellentámadással a főellenállási vonalat teljes egészében visszavette.
Az esti órákban elg. rep. tevékenység volt.
II. Derült, hideg idő. Utak megfagytak, jól járhatóak.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem