18 1944. december 29. A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.

Teljes szövegű keresés

18
1944. december 29.
A budapesti I. hadtest napi helyzetjelentése a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Főparancsnokság számára.
NAPI JELENTÉS
1. pc.ho.: A ho. a dél folyamán Csepel-sziget védőállásában a K-i védőkörletet, valamint a sziget Ny-i Duna-part folyammegfigyelését átvette. Az itt lévő hungaristák és rendőr erők a ho. alárendeltségébe léptek. Harccselekmény nem volt.
12. ho.: XII. 28-án Rákosliget írás 152. magp. és Cinkota D-en betört elg.-et ellentád.-sal sikerült visszavetni. XII. 29-én az elg. erős tád.-t indított Rákosliget írás és Cinkota D közötti területen. Tart.-ok bevetése ellenére is sikerült betörnie az elg.-nek az állásokba. Kisebb részek Mátyásföld K-i szegélyét érték el. A 163. hárp. saját kézben van. Ellentád. folyamatban. Rákosliget és Rákoskeresztúr között az út és vasút mentén tád.-ó elg. csoportot a jól feküdt tü. tűz meghiusította. Benyomás: elg. nyomása tovább fog tartani.
10. ho.: A nap folyamán Csömörért váltakozó harcok folytak. Ök. megszakadása miatt további részletek nem ismeretesek. Rádiójelentés szerint az elg. hk.-kal megerősítve Rákosszentmihályon keresztül tád. DK-irányban. A folyó tád.-ok miatt a főellenállási vonal nem állapítható meg.
Budai hídfő: Az É-i és középső szárnyon a főellenállási vonal megjavítására irányuló vállalkozásoktól eltekintve, jelentősebb harccselekmény nem volt.
41D-i szárnyon a Veresváry alez. pság.-a alatt álló Bp-i őrzlj. a vasúti összekötő híd magasságából megindított támadásával az elg.-et D-i irányban kb. 1,5 km-re visszavetette, és a Duna partján a Kelenföldi villanyteleptől D-re lévő gyártelepeket az elg.-től megtisztította. A csop. tád.-a folyamán számos fegyvert, jelentős lőszert, gépjárműveket zsákmányolt és az elg.-nek nagy veszteséget okozott. A zsákmány számbavétele és az elg. veszteségének megállapítása folyamatban. A Bp-i őrzlj. Ny-i szárnyához csatlakozó német egység már a tád.-kor lemaradt az őrzlj.-tól. Az esti órákban pedig kb. 1-1,5 km-rel az őrzlj. főellenállási vonala mögé húzódott vissza, minek következtében az oroszok az őrzlj. szabadon maradt Ny-i szárnya mögé kerültek, miáltal a reggeli kiindulási helyzetébe kényszerült.
Kapják: Főv. hdm. oszt., Főv. anyagi oszt., 1. pc.ho., 12. ho., 10. ho., Billnitzer-csop., I.b., I.c., Htr., Tpk.
44. XII. 29. 22h
Hdt.pk. rendeletéből: Kovács vk. szds. s. k. a.ov.h.
HL VKF Budapesti helyzetjelentések gyűjtője, 895/I.hdt.I.a.
Rádiótávirat

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem