Október 29. szerda

Teljes szövegű keresés

Október 29. szerda
9h
Dr. Kósa Ferencné iskolanővér jelentkezett az Országos Vezetőnél és kérte az ifjúsági mozgalomba való bekapcsolását.
10h
Wangel Gyula a Magyar Athlétikai Clubot érintő ügyekben referált az Országos Vezetőnek és egyben felhívta figyelmét Csaplárnak világrekordjára. Az Országos Vezető utasította polgári titkárát, hogy Csaplárt hívja be. Az Országos Vezető részére egy tiszteletdíjat fog adományozni.
10h 30
Gréfl Károly személyes ügyben jelentkezett.
11h
Aschner Lipótot fogadta az Országos Vezető és felhívta a figyelmét, hogy vállalatainál a leventemozgalmat támogassa.
11h 30
A dandárleventeparancsnokok tisztelgő látogatást tettek és szerencsekívánataikat fejezték ki az Országos Vezetőnek.
12h 30
A Testnevelési Főiskola küldöttsége Misángyi Ottó vezetésével fejezte ki jókívánalmait az Országos Vezetőnek előléptetése alkalmával.
12h 45
Várady Dezső MáV felügyelő személyes ügyben jelentkezett az Országos Vezetőnél.
13h
Az Országos Vezetőséghez beosztottak fejezték ki szerencsekívánataikat az Országos Vezetőnek.
13h 15
Beresztóczy miniszteri tanácsos fejezte ki jókívánatait az Országos Vezetőnek.
9813h 30
Horthy István államtitkár, a MÁV elnöke a diákkaptár ügyének a leventéknél való előmozdítása ügyében felkérte az Országos Vezetőt. Az Országos Vezető ez alkalommal felhívta a MÁV elnökének figyelmét a borsai télisportközpontnál szükséges vasútépítkezésekre.
Vitéz Horthy István előadta azt a tervét, mely szerint a leventeintézményben is meg kell gyorsítani az ifjúság gazdasági irányú nevelését. Erre a feladatra legalkalmasabb a szövetkezeti alapon való szervezkedés. A diákkaptárnál bevált eredményeket értékesíteni kell a leventeintézményeknél is.
Az Országos Vezető válaszában hangsúlyozta, hogy a Kormányzó Úr szózatából kiindulva a leventeintézmény keretében hasonló kezdeményezés indult meg. Ehhez épen a mai napon fogja a HM. Úr a hozzájárulását megadni.
Az Országos Vezető röviden ismertette a „Levente-Szövetkezet” szervezet célkitűzéseit, majd javasolta, hogy a diákkaptár szervezettel való együttműködés céljából november hó 5-én Csanak Tiborral, a diákkaptár főtitkárával tartassék értekezlet a két szervezet együttműködése tárgyában. Az értekezletre meg kell hívni a LOK. és a LEV. Op. megfelelő szakelőadóit és egy gazdasági szakértőt.
Az Országos Vezető ezek után ismertette a borsai síközpont felállítására vonatkozó tervét. Vitéz Horthy István a legnagyobb lelkesedéssel vette tudomásul a tervezetet. Az Országos Vezető Horthy István támogatását kérte egy kb. 10 km-es vasúti szakasz kiépítése tárgyában. Felkérte Horthy Istvánt, hogy szakemberei útján tájékozódjék a helyzetről és ajánlotta, hogy egy alkalommal személyesen is szálljon ki Borsára.
Az Országos Vezető bizalmas és meghitt megbeszélés keretében tájékoztatta Horthy Istvánt a leventeintézmény igen súlyos anyagi helyzetéről. Horthy István kilátásba helyezte illetékes helyen való támogatását.
14h
A vk. tiszt a vitéz Horthy István kíséretében megjelent Csanak Tibor főtitkárral további megbeszéléseket folytatott. Csanak főtitkár ajánlja, hogy „leventeszövetkezet” helyett a „leventekaptár” elnevezést használjunk. Ez ugyanis lényegesen jobban fejezi ki a célkitűzést. Javasolta továbbá, hogy a diákkaptár szövetség hajlandó a leventekaptár mozgalomba beolvadni és teljes munkaerővel a mozgalom szolgálatára állni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem