1941. október hó 30. csütörtök

Teljes szövegű keresés

1941. október hó 30. csütörtök
11h 30–13h 30
Értekezlet a Közoktatási Tanácsnál.
Jelen vannak:
Az Országos Vezető,
Huszti egyetemi tanár,
Balassa min. osztályfőnök,
Szőnyi miniszteri tanácsos,
Horváth miniszteri tanácsos,
Saád százados főtanár,
Czakó min.o.tanácsos,
Hanák Tibor titkár,
Várady igazgató, és a
vk.tiszt.
Huszty egyetemi tanár ismertette a honvédelmi ismeretek című tantárgy bevezetésére szükséges rendelettervezetet. Az értekezlet alapos megfontolás után úgy döntött, hogy a rendeletet a minisztertanács útján M.E. szám alatt kell kiadni az 1941. évi XII.tc. alapján. Ez a megoldás végleges rendezést jelent és módot ad arra, hogy a nemzetiségek számára is biztosítsa a magyar nyelv használatát. E rendeletben ki kell térni arra is, hogy a honvédelmi ismeretek című tantárgy, a testnevelés és a leventekiképzés összhangját mikép kell biztosítani. E hármas tankönyvet, mint a katonás nevelés és a katonai előképzés összetevőit kell a rendeletben feltüntetni.
A könyv kiadására vonatkozólag Huszty egyetemi tanár ismertette a szakértő bizottság ama tervét, hogy a könyv szerzőinek nevei nélkül a VKM. kiadványaként, az üzleti vállalkozás lehetőség szerinti kikapcsolásával minél olcsóbban kerüljön kiadásra. Ehhez szükséges volna kb. 20-30 ezer pengő kölcsön. Kéri az Országos Vezetőt ennek kieszközlésére.
Huszty egyetemi tanár felvetette azt a gondolatot, hogy célszerű volna a honvédelmi nevelést végző tisztikar számára valami csekély pótdíjat adni. Ugyanis ez az új tantárgy bevezetése az óraszámok tetemes emelkedését jelentené, amit feltétlenül méltányolni kell. [sic!]
Czakó min.o.tanácsos ismertette a mindennapi reggeli tornagyakorlatok bevezetésére vonatkozó rendelettervezetet.
99Huszty kéri, hogy a rendelet tervezetből töröltessék ki az a rész, mely lehetővé tenné a tornagyakorlatoknak a délelőtt bármelyik órájában való beállítását. Ez ugyanis megoldhatatlan, csak arról lehet szó, hogy a tanítás kezdete előtti félórában az egész iskola ifjúsága együttesen vegyen részt a tornagyakorlatokon.
15h
Az Országos Vezető a vk.tiszt kíséretében részt vett a Horthy Miklós Repülő Alap által rendezett h.kiv.kik. rep. vizsgán a budaőrsi repülőtéren.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem