1941. szeptember hó 25-én csütörtök

Teljes szövegű keresés

641941. szeptember hó 25-én csütörtök
8h 30
Tornay őrnagy bemutatta a vk.tisztnek és megbeszélte vele a „Levente” című lap 1941/42. évi munkatervét. A vk.tiszt a lap tartalmára vonatkozó tervvel egyetértett, azonban nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a lap külső megjelenési formája, képanyaga és általában közlési eszközei szegényesek. A lap inkább a Katonai Szemléhez hasonlítható szaklap, de nem egy ifjúsági mozgalom vezetői karának átütő erejű folyóirata. Tornay őrgy. hivatkozott arra, hogy a lap anyagi lehetőségei annyira korlátozottak, hogy ennek a követelménynek így nem tud eleget tenni. A vk. tiszt átadta Tornay őrnagynak az olasz ifjúsági szervezetek folyóiratait és felkérte, hogy tegyen javaslatot a lap fejlesztésére.
10h
Távbeszélőn megbeszélés a közoktatási tanács jegyzőjével, Várady igazgatóval.
11h
Megbeszélés távbeszélőn a Magyar Atlétikai Szövetség elnökével (Wangel), aki kérte, hogy a VIII.csf. járjon közbe 4 atléta felmentése tárgyában, akik az egyik budapesti menetszázadhoz kaptak beosztást. Jelezte, hogy a felmentés tárgyában r.u. a vezérkar főnökének közbenjárását fogják kérni. Egyben felvilágosítást kért a további felmentések tárgyában. A vk. tiszt közölte vele, hogy a felmentéseket a VKM. Om. osztályának kell hivatalból kérnie, tehát beadvánnyal forduljon hozzá. Hangsúlyozta továbbá, hogy tulajdonképen az egész magyar sport helyzetét kell áttekinteni, és csak így lehet szó egyes nélkülözhetetlen személyek felmentéséről.
12h
Megbeszélés távbeszélőn Bárczy osztálytanácsossal, a VKM.Om. osztályának vezetőjével. A megbeszélés lényege: a felmentéseknél pillanatig sem szabad szem elől téveszteni, hogy a sport célja erős katonai nemzedék nevelése. A sport kiválóságainak háború esetén a fronton is elöl kell járniok. Teljesen helytelen és torz felfogás, hogy háború esetén a sport kiválóságait azonnal felmenttetik. Németországban és Olaszországban a sport vezető egyéniségei elsőnek vonulnak be katonának. Természetesen országos jelentőségű sportesemények alkalmával szó lehet egyes személyek felmentéséről, akik országos érdekből nélkülözhetetlenek. A MASZ. kérelme is ilyen szempontból bírálandó el. Egyébként a kérdést az országos vezető döntése elé kell bocsátani.
12h 30
Nagylaki Rácz Erzsébet érdeklődött Olaszországba való vezénylése tárgyában. Czakó miniszteri oszt.tan. és Bujdosó igazgató felvilágosításai alapján a vk. tiszt közölte vele, hogy kiküldetése elhatározott dolog. A részletekre vonatkozólag csak az országos vezető hazatérése után kap utasításokat.
12h
Rajczy Imre min.s.titkárt Szily államtitkár fogadta a főiskolai ifjúság átszervezése ügyében. Az audiencián a jelenlegi Magyar Nemzeti Diákszövetség és annak [sic!] tagegyesületének alapszabály kérdései merültek fel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem