1941. szeptember hó 15. hétfő

Teljes szövegű keresés

1941. szeptember hó 15. hétfő
9h
Vezérkari főnököm és személyi segédtisztem folyó ügyeket adtak elő.
9h 15
Kolozsváry Béla tisztelgő látogatása kinevezése alkalmával.
9h 20
Megbeszélés dr. Saád Ferenc honvéd főtanárral a honvéd nevelési kézikönyv megírása tárgyában. A 9. oszt. hozzájárulását személyesen kértem.
9h 30
Dr. Fritz Krome jelentkezett hivatali helyiségemben Basch Ferenccel és kísérőjével a magyarországi németség vezetőjével. A megbeszélésen részt vett még v. Kudriczy István vk.ezds. is. A magyarországi németség vezetőjével megbeszéltem a magyarországi német ifjúság bekapcsolódását a honvédelmi nevelésbe. Irányelveket adtam, részleteket v. Kudriczy István vk.ezds., a Leventék Országos Parancsnoka tárgyalta le a magyarországi németség vezetőjével.
10h 30
Indulás a H.M.-be. Menetközben az autóban Kalándy ny.altábornagy, a Magyar Ökölvívószövetség elnöke a kis Sportcsarnok felavatása idejében lebonyolításra kerülő Európa ökölvívó bajnokság megrendezésével kapcsolatos ügyeket adta elő. Az Európa-ökölvivóbajnokságra 1941. III.1-i lejárattal 10 nemzet nevezett, 57összesen 68 versenyzővel. Kérte, hogy a német és az olasz látogatásom során eszközöljem ki a norvég,dán, belga, holland és francia ökölvívók részére a ki és átutazási engedélynek soronkívüli elintézését.
Azonkívül kérte biztosítani Magyarország részéről is a beutazási engedélyeket.
11h
A III.csf.Úrnak bemutattam a költségvetési tervet.
11h 30
A H.M. Úrnál referáltam.
1./ Költségvetési tervet,22
22 Ez a sor tollal áthúzva.
2./ Az október hó 8-12-én lebonyolításra kerülő nemzetközi öttusaverseny megrendezésénél felmerült nehézségeket. (H.M.engedéllyel Németországba, Olaszországba, Svédországba, Finnországba és Svájcba a meghívások már szeptember hó elején kimentek).
a./ Személyek biztosítása: Bolgár fhdgy. és Görgényi hdgy. a VKF. úrral egyetértésben az orosz harctérről visszahozandó volna.
Balázs fhdgy.-nak az edzésekbe való bevonását a haditechnikai intézet (Czigler altábornagy) nem engedélyezi a műegyetemi tanulmányai miatt.
b./ A versenyhez versenyképes lovak biztosítása.
Budapesten erre alkalmas lovak csak a hadiakadémián vannak. Parancsnoka nem adja őket. A versenyen önszántából résztvevő Bartha fhdgy. miatt ez nem volna kierőszakolandó, e helyett inkább az örkényi vadászlovak 4-5 napi rendelkezésre való bocsátását kellene kérni, illetve biztosítani.
Referálásom eredményeképen a H.M.Úr döntése:
1./ Személyi ügyekre vonatkozólag Bolgár fhdgy. és Görgényi hdgy. a VKF. hozzájárulásával a versenyekre visszahozandó; Balázs fhdgy.-ot a műegyetemi tanulmányaival párhuzamosan az edzésekbe be kell vonni.
2./ A versenyben versenyképes lovak biztosítása tekintetében Budapest helyőrség katonaló állományából a hadiakadémia, a Ludovika akadémia, a Bólyai akadémia és a 2. tüzérosztály lovai felhasználhatók. Kellő zab adag pótlékról azonnal gondoskodni kell. A versenyre szükség esetén az örkényi vadászlovak is igénybe vehetők. Az intézkedések kiadása előtt az ügy sürgősségére való tekintettel szeptember hó 16-án d.u. 17 h-kor a VKF. Úr hozzájárulását személyesen ki fogom kérni. 1. pontra vonatkozóan.
3./ Az új katonai testnevelési utasítás tervezetének kiadásához a kísérő rendelet kiadványozása a H.M. Úr által (81.639/eln. H.M.40.-1941. sz. ügydarab).
4./ A német-olasz utazásom előtt az ezzel kapcsolatos kérdésekben jelentést tettem.
13h
Skultéty Ede tart.hdgy., volt leventekörzetparancsnok jelentkezett személyes ügyben és támogatást kért felségfolyamodványának elintézéséhez.
13h 30
Dr. Csík Ferenc olimpiai bajnok jelentkezett személyes ügyben.
16h 45
A társadalmi sport és testnevelés vezetőjének hivatali helyiségében az olasz főiskolások vezetőjével megbeszélés. Utána az olasz főiskolások vezetője bemutatta kiséretének tagjait.
17h
Az O.S.K. tanácstermében osztályközi értekezlet.
Tárgysorozat:
1./ V. Béldy Alajos vezérőrnagy üdvözölte a megjelenteket, majd felszólította vezérkari főnökét, Szurmay Tibor vk.szds.-t, hogy az utolsó osztályközi értekezlet jegyzőkönyvét lényegileg röviden ismertesse:
2./ Szurmay vk.szds. kivonatosan ismertette az előző értekezlet jegyzőkönyvét. A jegyzőkönyvben megállapított bizottságok eddigi működéséről, illetőleg a bizottságok által elért eredményekről kértem tájékoztatást. Ennek kapcsán Palkovits Pál előadta, hogy a pro Juventute érdemkeresztet milyen formában és alakban tervezi. Bárczy államtitkár Úr Őnagyméltóságával az érintkezést ebben a vonatkozásban még nem vette fel.
3./ A csoport és osztályvezetői javaslatok kapcsán megállapodásra jutottunk, hogy a KISOK és MEFSOK miniszteri biztosi állásokat meg kellene szüntetni. Erre vonatkozólag Czakó István jelentette, hogy a kezdeményező lépéseket már meg is tette. Azután előadta, hogy a női honvédelmi nevelés megszervezése terén milyen elgondolásai vannak. E szerint a női honvédelmi nevelés megszervezésének első ütemeként egy október havában lebonyolításra kerülő vezetőképző tanfolyam megrendezését tervezi. Erre a vezetőképző tanfolyamra a jelentkezést pályázat útján kellene biztosítani. A siker érdekében a pályázók részére 58biztosítani kellene, hogy a tanfolyam elvégzése után, mint a női honvédelmi nevelés vezetői állami fizetési osztályba nyerjenek beosztást. A pályázati feltételek lényegileg az alábbiak szerint lennének kiírva. Érettségi, vagy ennél magasabb fokú végzettség, magyar állampolgárság, árja származás, erkölcsi bizonyítvány, orvosi bizonyítvány stb. Az állami fizetési osztályba való besorolásukhoz létminimumként 300 P fizetést tartana irányadónak. V. Tárczay-Felicides Román erre felhívta az értekezlet figyelmét, hogy ez által a testnevelési főiskolát végzett testnevelő tanárokban és tanárnőkben elkedvetlenedést okoznánk, mert ők egyetemi végzettségük mellett jóval kevesebb fizetéssel teljesítenek jelenleg szolgálatot. A megoldásnál tehát erre tekintettel kellene lenni.
A vezetőképző tanfolyam létszáma – a szükségletnek megfelelően – legalább 40-50 fő kell, hogy legyen. Ezek elhelyezésének biztosítását beszélte meg ezután az értekezlet.
Döntés: A Czakó utczai elemi iskola leventeotthonában nyernek majd elhelyezést. Ott kapnak majd reggelit is és ha máshol nem lehet, úgy a Testnevelési Főiskolán kapnak ebédet és vacsorát.
A vezetőképző tanfolyam további részletes lebonyolítását ismertette ezután az iskolai testnevelés és a női honvédelmi nevelés és testnevelés osztályvezetője. Felhívtam a figyelmet gróf Zichy Rafaelnéra és munkatársaira. A fajbiológia oktatására dr. Rosztóczy Ernő őrnagyorvost kértem fel. Általában az értekezlet teljesen egyetértett Czakó osztályvezető előterjesztésével, csupán Palkovits Pál kérte a tanfolyam kezdetének elhalasztását, az idő rövidségére való tekintettel.
Döntés: A tanfolyam a tervezettnél egy héttel később kerül lebonyolításra. A női honvédelmi nevelés megszervezésére személyi költségek végett az 1942. évben biztosítani kellene a költségvetésben 13.268.000 P-t.
Az értekezlet ezek után szükségesnek tartotta annak biztosítását, hogy a női honvédelmi nevelés végleges megszervezése előtt a leventeegyesületekbe leányok is beléphessenek, illetőleg, leányok részére külön szakosztályok alakíttassanak. V. Kudriczy István bejelentette, hogy ez irányban a kezdeményező lépések már meg is történtek.
4./ Meghatároztam, hogy németországi és olaszországi távollétem alatti helyettesítéseket is.[sic!]
a./ A H.M.VIII. csoportfőnökség ügyeit honvédelmi vonalon Szurmay Tibor vk.szds. intézi, polgári vonalon dr. Rajczy Imre intézi.
b./ A társadalmi sport és testnevelés vezetőjét a legidősebb osztályvezetője helyettesíti (Czakó), míg a leventék oszágos parancsnokát Lovas vk.szds. helyettesíti majd.
Az országos vezetőt meghaladó ügyekben nevezetteknek a H.M., illetve a VKM. úr döntése szerint kell eljárniok, illetve gondoskodniok arról, hogy az eddig beállított ügymenet távollétem alatt hiányt ne szenvedjen.
5./ Szurmay vk. szds. ismertette ezután v. Kalándy Imre ny.áll. altábornagy javaslatát. A javaslat lényege a volt olimpiai bajnokok megélhetésének és megbecsülésének intézményes rendezése. A versenyek alkalmával a versenyzők fellépésének és egyöntetű ruházatának szabályozása. Részletes vitába való beavatkozás előtt az értekezletnek előterjesztettem, hogy a javaslat mindkét pontjára vonatkozólag külön-külön leiratot fogok intézni az O.S.K. vezetője útján a Nemzeti Sportbizottsághoz, a javaslat érdemszerű elintézése végett. Az értekezlet előterjesztésemhez hozzájárult.
6./ Szurmay vk.szds. ismertette ezután az ifjúság honvédelmi nevelésének külön tantárgyként való bevezetését a középiskolákba. A VKM. úr elvben hozzájárult, hogy a középiskolákban január hó 1-től kezdve hat testnevelési óra állíttassék be. A hat órából másfél óra honvédelmi nevelésre fordítandó.
Feladat: január hó 1-én tankönyv összeállítása, a közoktatási tanács és egy katonai szerkesztőbizottság bevonásával.
Wonkené kérdést intézett Szurmay vk. szds.-hoz, hogy e szerint gondoskodásnak kellene történnie arra vonatkozólag, hogy a honvédelmi nevelési könyv megszerkesztésénél a női honvédelmi nevelésre és testnevelésre is legyünk tekintettel. Ezzel kapcsolatban az értekezlet végső döntésképen a szerkesztő bizottságba az alábbiakat jelölte ki: dr. Saád Ferenc százados főtanár, P. Tarcsafalvy A. főlelkész és Hübbner József népm.titkárt, Wonkené Rudolfnét és Misángyi Ottót, valamint Czakó Istvánt. A munkálatokat olyképen kell irányítani – állapítottam meg végső döntésképen –, hogy ez a szerkesztendő könyv ne tankönyv legyen, hanem vezérkönyv jelleggel irányító szerepet töltsön be a honvédelmi nevelés oktatására. Hübbner titkár ezután ismertette, hogy a vezérkönyvnek a váza nagyjában már meg is van, és a külföldi utamról való visszatérésem után már konkrét részleteket is elő fognak terjeszteni.
7./ Lieszkovszky Pál őrgy. a jelmondatok szerkesztésére vonatkozólag tett javaslatot. Olyan jelmondatokra van szükség, amelyeket úgy a napisajtó, rádió, stb. útján, mint a leventekiképzés és iskolai tanítás alkalmával terjeszteni lehet. Rövid csattanó nevelő hatású mondatokra van szükség. Több hozzászólás után elhatároztuk, hogy mind a leventéknél, mint pedig a Testnevelési Főiskolánál rendelkezésre álló anyagot központilag gyűjteni fogjuk, ennek a mozgalomnak a vezetésével Lieszkovszky őrnagyot bíztam meg.
598./ Ezek után felhívtam a figyelmet a hivatali idő pontos betartására. A honv. min. kebelébe tartozó szervek és személyek 8-14 h-ig teljesítenek szolgálatot, míg a VKM. kötelékébe tartozóak 9h-tól kezdik meg a hivatalos órát.
9./ Az Ifjúság Házába való költözés időpontját október hó 1-15-ében állapítottuk meg.
10./ A sportlétesítmények felügyelője, Schmidt kormányfőtanácsos ezután jelentette, hogy a sportlétesítmények jelenleg siralmas állapotban vannak. Új, modern sporttelep a szükségeinkhez képest vajmi kevés épült, egyedül a vidéki sportuszodák szükséglete nyert számottevő kielégítést új uszoda építkezésekkel, de csaknem minden esetben állami hozzájárulással.
A testnevelési törvény azon rendelkezésének, hogy a városok és községek, továbbá nagyobb gyárak és vállalatok kötelesek sporttelepeket és uszodákat létesíteni, igen sok helyen csak hiányosan vagy egyáltalán nem tettek eleget.
Az a lendületes munka, amely most megkezdődött, mindenkit arra kötelez, hogy a törvényes rendelkezéseknek száz százalékban tegyen eleget.
Ezért elsősorban megállapítandó, hogy az ország területén mely városok, vagy községek nem tettek még eleget a Testnevelési törvénynek a sportlétesítmények építésére vonatkozó rendelkezésének.
Megállapítandó továbbá, hogy hol vannak olyan létesítmények, amelyek bármely oknál fogva nem használhatók, illetve a célnak nem megfelelők.
Megállapítandó, hogy melyek azok a városi, községi, vállalati magántulajdonban lévő sportegyesületi, vagy leventeegyesületi tulajdont képező sportlétesítmények, amelyek nincsenek tulajdonosaik részéről megfelelően kihasználva, esetleg teljesen használatlanul parlagon hevernek.
Ugyancsak épültek vidéken községek, vagy magánosok részéről minden szakértői tanács igénybevétele nélkül olyan sporttelepek, uszodák és strandfürdők, amelyek az úszósport oktatás és gyakorlás, továbbá versenyrendezés szempontjából hasznavehetetlenek.
Ilyen anomáliáknak a jövőben való kiküszöbölése végett kívánatos volna egy olyan belügyminiszteri rendelet kibocsátása, amely elrendeli, hogy az országban sportlétesítmény építésére csak akkor adható ki az építkezési engedély, ha az építtető jogi személy a tervrajzot, műszaki leírást, helyszínrajzot, megfelelő leírással előzetesen a Sporttelepek és Épületek országos főfelügyelőségének bemutatta, és a főfelügyelőség az építkezési engedély kiadását javasolta.
A kataszteri és statisztikai adatok alapján lesz megállapítandó, hogy hol milyen sportlétesítményre van szükség, illetve hol kell újakat építeni. Megállapítható lesz továbbá az is, részben a közölt adatokból, részben pedig a helyszíni szemlék alapján, hogy mely városokban és községekben lévő sportlétesítmények szorulnak javításra. Természetesen az anyagi szükséglet megállapítása is csak ezen adatok birtokában történhet meg.
A főfelügyelőség már most gondoskodni kíván arról, hogy a helyi szükségleteknek megfelelően normál sportpálya, leventepálya, uszoda stb. tervek készüljenek. A sportlétesítményekhez nyújtott állami támogatásnál a jövőben mindenkor szigorú feltételként kikötendő, hogy a létesítményt a társadalmi sportegyesületek tagjai, a leventék és a tanulóifjúság mily módon veheti [sic!] igénybe. Ezek a kikötések a jövőben szigorúan ellenőrizendők.
Ugyancsak ellenőrzés alá kerül építkezés során az a sportlétesítmény, amelyhez az állam anyagi hozzájárulást nyújt, hogy a jóváhagyott tervek a sportkövetelményeknek megfelelően kerüljenek kivitelre.
Kívánatosnak látszik egy olyan rendelet kibocsátása, amely szerint városok, vagy községek tulajdonában lévő sporttelepek, uszodák a társadalmi sportegyesületek, a leventék és a tanulóifjúság számára edzések és versenyek céljaira igénybevehetők.
A sportlétesítmények felügyelőjének előadása és az értekezlet több tagjának hozzászólása után döntésképen az alábbiakban állapodtunk meg.
Az első teendő megállapítani azt az ideális szükségletet, amelyet az ország testnevelése, sportlétesítmények szempontjából megkövetel. Ennek a szükségletnek megfelelően azután 2-3 vagy több éves terv alapján megállapítani, hogy a jelenleg rendelkezésre álló sportlétesítményeket, hogyan hol és milyen mértékben fogjuk kiegészíteni.
Ezzel kapcsolatban a Leventék Országos Parancsnokának a figyelmét felhívtam arra, hogy a fegyvergyár jóllehet hatalmas nyereséggel dolgozik a jelenleg háborús időkben, leventeotthonnal és levente sportpályával még sem rendelkezik. Ugyanakkor felhívtam a sportlétesítmények felügyelőjének a figyelmét arra, hogy külföldi távollétem alatt gondoskodjon arról, hogy Budapest Székesfőváros III.ker. Árpád torna és vívóegyesület sportlétesítményeit a szándékának megfelelően le ne bonttassa.
Lieszkovszky Pál az olasz–magyar kapcsolatok kiemelését hangsúlyozta, ezzel kapcsolatban ismertette azokat az eredményeket, amelyre [sic!] ezek a tárgyalások már jelenleg vezettek. Sürgős tennivaló az olaszországi női testnevelési főiskolára egy olaszul beszélni tudó magyar női hallgatónak a vezénylése. Az olaszok mind a női nevelőintézetbe, mind a férfi intézetekbe 1-1 magyar hallgatónak a vezénylését kérték. 60Az értekezlet megállapította, hogy célszerűbb három éves vezénylés helyett ezeket a vezényléseket, illetőleg kirendeléseket félévenként változtatni. A megegyezés értelmében ezek a vezénylések csereakció formájában történnének. Ennek kapcsán megbeszélésre került, hogy ugyanúgy, amint a németeknek megvan minden fontosabb külföldi államban a H.J. képviselőjük, ugyanúgy kellene nekünk is megszervezni legalább Német- és Olaszországban leventeintézményünk diplomáciai képviselőit. E tekintetben a tárgyalásokat az értekezleten döntésig nem vittem, hanem a vitát lezártam azzal, hgoy a most lebonyolításra kerülő külföldi látogatásaim kapcsán ezeket a kérdéseket az arra illetékes külföldi tényezőkkel meg fogom beszélni.
11./ Kérdést intéztem az O.S.K. vezetőjéhez, hogy a Testnevelés c. folyóiratot nem kellene-e korszerű alapokra helyezni. Missángyi Ottó felvilágosított, hogy ennek az ügynek az elintézése egy meglehetősen komplex kérdés, úgy hogy azt most a külföldi elutazás előtt máról holnapra érdemlegesen elintézni nem tudja. Megállapodtunk abban, hogy visszatérésünkig a Testnevelés c. folyóiratot eddigi keretekben továbbra is engedélyezzük.
Szurmay vk.szds. az ifjúsági szállások rendszerének megteremtését ismertette. Német minta alapján Milekker KISOK miniszteri biztos tanulmányát ismertette. Az értekezlet elismerte ennek a kérdésnek korszerű jelentőségét, v. Kudriczy István vk. ezds. felhívta a figyelmet arra, hogy a felvidéken és a visszaszerzett erdélyi részeken üresen álló őrházak, laktanyák e tervezett vándorlások részére elsőrangú szállást nyújthatnak. Levente vonalon e tekintetben a kezdeményező lépéseket már meg is tette.
Több hozzászólás után az ügy végleges elintézését illetőleg intézkedést megérlelő döntést a legközelebbi értekezletre halasztottam.
12./ Felhívtam a figyelmet a levente ifjaknak az országos sporteseményekbe való bekapcsolására. Az ilyen sportesemények alkalmával (pl. ökölvívó bajnokság) járásonként egy-két leventét hivatalból fel kellene hozni az események megtekintésére. Egyidejűleg számukra rövid tájékoztató tanfolyamot lehetne tartani. Cél: Központból irányított sportszellem megteremtése.
Több tárgy nem lévén az értekezletet bezártam azzal, hogy megkértem az itthon maradottakat arra, hogy a távollétem alatt is ugyanazzal a buzgalommal vigyék előre az ifjúság honvédelmi nevelésének és a testnevelésnek az ügyét, mint azt mostanáig tapasztalhattam.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem