1941. október hó 27. hétfő

Teljes szövegű keresés

1941. október hó 27. hétfő
9h
Kolozsváry Béla testnevelésügyi tanácsos folyó ügyeket referált.
9h 30
Vitéz Szilárd Zoltán ezredes, VI. hdt. leventeparancsnoka jelentkezett bemutatkozó látogatásra az Országos Vezetőnél.
10h
Vitéz Kudriczy István vk.ezredes referált folyó ügyeket.
10h 30
Szurmay Tibor vk.szds. a délutáni értekezlet anyagát terjesztette elő.
11h
Vukováry György ezredes a H.M.5. osztály átvételét jelentette az Országos Vezetőnek.
11h 30
Hulin László, öccsének, dr. Hulin Béla ny.rendőrfőkapitány helyettesnek pártfogolásával tisztelgő látogatásra jelentkezett az Országos Vezetőnél, és állást kért. Végzettsége 6 elemi, foglalkozása fodrász, az Országos Vezető parancsnoksága alatt a lovas dandárnál szolgált. Altiszti állásra pályázna.
12h
OSK. tanácstermében megbeszélés a Gyosz kiküldötteivel, a vállalati testnevelés és sport megszervezésére vonatkozólag. Az Orsz.Vez. részéről Szurmay Tibor vk.szds. jelent meg.
13h
Tribusz Gáborné kuriai tanácselnök neje tett tisztelgő látogatást és kért felvilágosítást női nemzetvédelmi ügyben az Orsz.Veztől.
13h 30
Dr. Sipos István akadémiai magántanár a protestáns cserkész nagygyűlésre hívta meg az Országos Vezetőt és részletes tájékoztatást nyújtott a protestáns ifjúsági mozgalmakról.
9317h
Az egyesült női tábor a Budapesten tartózkodó német testnevelő tanárnők tiszteletére székházában teát rendezett. A meghívást az Orsz.Vez. szolgálati elfoglaltságára való tekintettel lemondotta.
Kiegészítés a vk.tiszt részéről:
Értekezlet Czakó min.o.tan.-nál a 6 testnevelési óra bevezetése tárgyában.
Jelen vannak:
Csernyus Béla miniszteri titkár,
testnevelési tanár, és
a vk.tiszt.
Az értekezlet az iskolai osztály ea.-ja által készített tervezetet beszélte meg. A tervezet részleteiben a délutáni osztályközi értekezleten került ismertetésre.
11h
Értekezlet Czakó min.o.tan.-nál a leánylevente intézmény bevezetésére készült törvényjavaslat tárgyában.
Jelen vannak:
Csernyus miniszteri titkár
Emődy miniszteri titkár
W. Zsigmond Judith
Szurmay Tibor vk.szds.
A jelenlévők, mint kodifikáló bizottság letárgyalta a törvényjavaslat szövegét és felvette azokat a szempontokat, amelyek szerint a javaslat kiegészítendő volna. És pedig felveendő:
a./ felhatalmazás a VKM. részére, hogy a törvény megszegőivel szemben 14 napnál tovább terjedő elzárás büntetést szabályozzon meg.
b./ felhatalmazás a VKM. részére, hogy a leányleventék számára különleges nevelő intézeteket állítson fel.
A törvényjavaslat részleteiben a délutáni osztályközi értekezleten került megbeszélésre.
12h
Értekezlet a GYOSZ.vezetőségével.
Jelen vannak:
v. Kudriczy István vk. ezds.,
v. Tárczay-Felicides Román min.osztályfőnök,
Bazsó alezredes,
Czakó min.o.tan.,
Csernyus min.titkár,
Palkovics oszt.tan. és a GYOSZ. vezetősége, Knopp48 vezérigazgató vezetésével.
48 Helyesen: Knob.
9h
Balázsfalvi Kiss törvényszéki titkárt fogadta az Országos Vezető, aki a vízilevente ügyében referált.
10h
Kudriczy vk.ezredes folyó ügyekről referált.
10h 30
Máramaros vm. főispánja49 a borsafüredi télisport központ ügyében megbeszélést folytatott az Országos Vezetővel.
49 Máramaros vm. főispánja kálinfalvi Jurka Fláviusz, alispánja dr. Ajtay Gábor volt.
11h
Szurmay Tibor vk. százados az osztályvezetői értekezlet anyagát referálta az Országos Vezetőnek.
12h
Tribusz Gáborné személyes ügyben jelentkezett.
13h 30
Dr. Sipos István tanár
Délután
Osztályközi értekezlet az OSK tanácstermében
1. Az Országos Vezető üdvözli az értekezleten megjelent urakat és felkéri Rajczy Imre min.s.titkárt, hogy ismertesse a borsai hivatalos kiszállás eredményét.
Dr. Rajczy min.titkár jelentette, hogy az Országos Vezető a társadalmi sport és a testnevelés vezetőjével, a leventék országos parancsnokával, az Idegenforgalmi Hivatal vezetőjével és a Máramaros vármegyei 94politikai és közigazgatási tényezők bevonásával megtekintette a Visó völgyében fekvő Borsa község határát. Utána Máramarosszigeten az alispán elnöklésével értekezletet tartottak, ahol megállapították azokat a tennivalókat, amelyek a vidék télisport központjává való kiépítéséhez szükségesek. Az alispán megígérte, hogy a kijelölt területekre az opciót megszerzi a községtől és hogy a jövő évi költségvetési évben a községnek hathatós támogatását biztosítja. Megállapították az értekezleten, hogy melyek azok a hivatalos hatóságok, amelyekkel érintkezésbe kell lépni. Itt különösen az Államvasutak, az Iparügyi Minisztérium, az Idegenforgalmi Hivatal, a Meteorológiai Intézet és a Pénzügyminisztérium azok a hatóságok, amelyeknek legnagyobb támogatására szükség van.
A télisportok központja ügyeinek vitelére egy bizottságot alakítottak, amelynek vezetője Schmidt József Őm.-ga, központi előadója pedig Dévány István, a Sí Szövetség országos szakfelügyelője. Az értekezlet döntése szerint terület alkalmas arra, hogy a téli sportok központja legyen.
Országos Vezető szerint fontosak a vízrajzi adatoknak az ismerete, mert a terület hallomása szerint nagyon csapadékdús. Hegyivasút építése is tervbe van véve, és az alispán mozgalmat indít a csángóknak erre a vidékre való betelepítésére. A Horthy Miklós csúcs körüli kb. 2000 m. magas csúcsokat a 7 magyar vezérről nevezik el és az egész hegycsoportnak pedig Vezér-havas lesz a neve. Bejelentette továbbá az Országos Vezető, hogy az Oti egyik vezető tisztviselőjével tárgyalt, aki megígérte, hogy az Oti egy 300 szobás gyógyüdülőt fog ezen a területen építeni.
2. Rosztóczy őrnagy ismertette az Országos Ifjúsági Egészségügyi Bizottság tervezetét. Jelentette, hogy a tervezetet egy bizottság állapította meg, amelynek tagjai voltak:
Szentgyörgyi min. osztályfőnök,
Pusztay miniszteri tanácsos,
Emődy min.titkár és az Orsz.Vezetőség részéről
Szurmay vk.százados.
Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök annak az aggodalmának adott kifejezést, hogy az Országos Ifjúsági Egészségyügyi Bizottság a Sportorvosi Intézettel ne kerüljön összeütközésbe, mert a bizottság feladatai között olyanokat lát, amelyek kizárólag a Sportorvosi Intézet feladatai közé tartoznak.
Szurmay vk. százados szerint összeütközésre nem lesz alkalom, mert hiszen a bizottság az Országos Vezetőnek javaslattevő szerve.
Országos Vezető ezután köszönetet mondott Rosztóczy őrnagynak és felkérte Szurmay vk. századost, hogy ebben az ügyben a legközelebbi teendőket ismertesse.
Döntés:
A Honvédelmi miniszter a Kultuszminiszter úrral egyetértésben adja ki a Bizottságot felállító rendeletet. A rendelet tervezet aktaszerű elkészítéséről Szurmay vk.szds. gondoskodik.
3. Hübner titkár ismertette a Gyosszal való tárgyalások eredményeit. A Gyosz a szabadidő mozgalom megindítását attól tette függővé, hogy a kormányhatóság engedélyezze a Gyosznak szabadidő mozgalmát.
Jelentette továbbá, hogy a leventeegyesületek nem lehetnek tagjai a Gyosz szabadidő mozgalmának, de bizonyos tevékenységben részt fognak venni. Kérték a Gyosztól egy központi titkár megbízatásának sürgős elintézését, amely központi titkárt az Országos Vezető küldené ki a szabadidő irányításához, de illetményeit a Gyosz fizetné.
Döntés:
Még ezen a héten ülés tartandó fenti tárgyban a Gyosszal. E tárgyalások elengedhetetlen feltétele a központi titkár kinevezése. Az ülés összehívásáról a LOK gondoskodjék.
4. Czakó István min.oszt.tan. ismertette a november 15-től december 10-ig terjedő járási nemzetvédelmi női vezetői tanfolyam feltételeit. A pályázók felvételi vizsgát tesznek, de mellőzni fogják az I. tanfolyamon alkalmazott képességvizsgáló rendszert. A tanfolyam hallgatóinak a létszáma 50 személy.
Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök a felvétellel kapcsolatosan javasolja, hogy a pályázók írásbeli dolgozaton felül szóbeli vizsgán is átessenek.
Czakó István min.oszt.tan. ismertette továbbá, hogy a mostani tanfolyamon csak bejáró hallgatókat vesznek fel, továbbá azt, hogy vidékről csak olyanokat vesznek fel a tanfolyam hallgatói közé, akik a költségeket fizetik.
Döntés:
Budapestről és környékéről 50 hallgató felveendő az új tanfolyamra. Előnyben részesítendők azok, akik az első tanfolyam felvételi rendszerében zöld lapot kaptak. Az előadások d.u. 15h 30-19h 30-ig lesznek és december 22-ig tartanak. A vizsgázottaknak alkalmazás esetén bármely járásban el kell fogadniok az állásukat és állami alkalmazásban lévők csak felettes hatóságuk írásbeli engedélyével pályázhatnak.
Czakó István min.oszt.tan. ismertette Szabó Gyula képviselőnek a kormánypárt értekezletén elhangzott interpellációját. Ezután közölte, hogy az interpellációnak a nemzetvédelmi női tanfolyamra vonatkozó része 95nem felel meg a valóságnak. Javasolta, hogy az I. tanfolyam végzett hallgatói közül 18 vezetőnő november 9-től vezényeltessék szolgálati helyére, hogy ott az illetékes katonai parancsnokoknál jelentkezzenek.
Döntés:
Az I. tanfolyam után megfelelt hallgatók fogadalmat tesznek, és december 1-től havi 160.- P. tiszteletdíjat kapnak. Ezenfelül készkiadásaik megtérítése címén a kerületi vezetők 80.- P., a járási vezetők pedig 40.- P. pótdíjat kapnak. A tanfolyam legjobbjait pedig a VKM női alosztályánál alkalmazni fogják.
5. Lovas vk. százados: Tájékoztatást adott a leventekiképzésről. Ahol lehet, ott mindenütt folyik leventekiképzés.
A zsidó leventekötelezetteket ezentúl kisegítő előképzős ifjúnak nevezik. Sok a gátló körülmény, de Országos Vezető bejelentette az értekezletnek, hogy ma adták ki a zsidó leventék részére a sárga karszalag viselésére vonatkozó rendeletet.
Lovas vk. szds. jelenti továbbá, hogy november 17-től 27-ig az összes hadtest- és dandár-leventeparancsnokok részére a HM. 40. osztály országos értekezletet tart. Felkérte Czakó min.oszt. tanácsost, hogy az értekezleten a női honvédelmi szervezetről előadást tartson. A Lok. szervezetének a kidolgozása elkészült. Most már csak a kultuszminiszteri hozzájárulás van hátra.
A délvidéken a leventeképzés önkéntes jelentkezés útján folyik.
Az Aero Szövetség vizsgájára leventedíszszázadot a HM 40. osztálya nem tud kiállítani.
Az Országos Vezető a díszszázad kiállításához ragaszkodott és annak kiállítását elrendelte.
Az Országos Vezető felhívta a IX/1. ügyosztály főnökét, hogy készítsen kimutatást az előléptetésre sorra kerülő urakról, hogy azt ő a Kultuszminiszternek bemutassa.
Palkovich osztálytanácsos jelentette, hogy a lista már kész és azt az Országos Vezetőnek másnap be fogja mutatni.
6. Czakó osztálytanácsos a leánylevente intézmény megteremtésére szolgáló törvényjavaslatot ismertette. Jelentette tovább, hogy Pusztay miniszteri tanácsossal megtárgyalta a törvényjavaslatot, aki a javaslatban nagy rövidítéseket eszközölt. Pl. a büntető rendelkezéseknél stb. Felhívta az értekezlet figyelmét a nyilvántartás fontosságára, melyet szerinte nem lehet a községi jegyzőkre bízni, mert azok már most is csak a legnagyobb nehézségekkel tudják munkájukat elvégezni. Legalkalmasabb lenne községi díjnokoknak a beállítása, akik kizárólag csak a női leányleventék nyilvántartási munkálatait végeznék.
Döntés:
Ha a Kultuszminiszter Úr a törvényjavaslatot elfogadja, akkor egy tárcaközi bizottság hívandó össze a Kultuszminiszter Úr elnöklete alatt. A bizottság tagjai lennének:
Az Igazságügyminisztériumból Wladár Gábor vagy Bacsó Ferenc.
A Miniszterelnökségtől Oswald min.tanácsos.
A H.M. részéről Szentgyörgyi min.osztályfőnök és Idrányi min.titkár.
A Pénzügyminisztériumból Csulak min.osztályfőnök és Bártfay min.tanácsos.
A hercegprímás megbízottja dr. Drahos János.
A protestáns egyházfők megbízottai.
Az értekezlet előadója Pusztay min.tanácsos lesz.
7. Dr. Saád Ferenc százados ismertette a Közoktatásügyi Tanácsban végzett munkálatokat a „honvédelmi ismeretek” c. tankönyvekkel kapcsolatban. Iskolai osztályok szerint a következők írnák meg a tankönyveket: I-II.o.: dr. Matthia Károly százados, III-IV.o. világnézeti részét dr. Saád Ferenc százados egy.m.tanár, IV.o. szervezési része: Szurmay Tibor vk.százados, V.o.történelmi része: Erdélyi Gyula alezredes, egy.m. tanár, katonaföldrajzi része: Bakó Imre őrnagy, VI.o. történelmi része: dr. Rakolczay László vk.őrnagy, kémiai része: dr. Grabovszky Kamil gim.igazgató, VII.o. világnézeti része: dr. Joó Tibor egy.m.tanár, fizikai része: Horváth Sándor Benő középiskolai tanár, VIII.o.nemzetpolitikai része: dr. Nagy Iván min.tan., irodalmi és etikai része: dr. Saád Ferenc szds, egy.m.tanár,hadfejlődésének része: dr. Erdélyi Gyula alezredes, egyetemi magántanár, honvédelmi szervezési része: dr. vitéz Rakolczay László őrnagy. Jelenti továbbá, hogy a könyvek megírásának az engedélyezését a Közoktatási Tanácson keresztül sürgősen ki kell eszközölni, mert ellenkező esetben a megírt tankönyvek nem rendszeresíthetők a középiskolákban. A tankönyvek csak tavaszra készülnek el és így csak a jövő szeptemberben kerülhet sor azoknak a bevezetésére, s így a rendszeres és módszeres oktatást megkezdeni nem lehet. Ha a tanórarendet felborítva a jelen tanév második félévétől kezdve mégis beiktatnák a „honvédelmi ismeretek” című tantárgyat, kiképzett tanerők és tankönyv hiányában nemcsak eredményt nem várhatnánk, de felületességre nevelnénk az ifjúságot és a tantárgy komolytalan mivoltát iktatnánk be lelkükbe.
Javasolta továbbá, hogy a rádió diákfélóráját tisztán a honvédelmi nevelés célkitűzései szerint kellene rendeztetni. Ezenfelül a honvédség életéből filmbemutatókat tarthatnánk tanulóinknak. A fővárosi és a fővárost esetleg meglátogató tanulócsoportok részére lehetővé kellene tenni a Hadi Múzeum meglátogatását.
96Döntés:
A Kultuszminiszter Úr jóváhagyása a tankönyvügyben kikérendő, és utána Szurmay vk. százados a szükséges teendőket aktaszerűen dolgozza fel. Czakó min. oszt.tanácsos lépjen érintkezésbe a közoktatási tanács útján a Kultuszminisztérium illetékes osztályainak vezetőjével, és csütörtökön d.e. 12 órára hívjon értekezletet [sic!] a szükséges intézkedések megbeszélése végett.
8. Czakó min. oszt. tanácsos ismertette a 6 testnevelési óra bevezetéséhez szükséges intézkedéseket. Szerinte 2 főprobléma merül fel e kérdés tárgyalásánál, úgymint: hogy hol legyen az óra megtartva és ki által? Ugyanis a legtöbb vidéki iskolában nem áll megfelelő helyiség, tornaterem rendelkezésre. Javasolja, hogy a felsőbb évfolyamú növendékek tartsák meg a reggeli fél testnevelési órákat.
Döntés:
A 13 főigazgató felhívandó arra, hogy jelentsék a tankerületük területén e kérdés gyakorlati megoldásának lehetőségeit.
Czakó min. oszt. tanácsos jelenti továbbá, hogy Kulcsár kormánybiztos és Balassa Őm. hozzájárult a zsidók kitiltásához Kisok versenyekről.
Czakó oszt.tanácsos kéri az Országos Vezetőt, hogy az osztályvezetői értekezletek tárgysorozatát az illetékes osztályokkal egyetértésben állapítsák meg. Így az osztályvezetők az osztályvezetői értekezlet anyagának előzetes ismeretével jelenjenek meg az értekezleten.
Döntés:
Az osztályvezetői értekezlet anyagát a társadalmi sport vezetője és a leventék országos parancsnoka az Országos Vezetőséggel egyetértésben állapítják meg.
Tárgysorozat:
1./ V. Kudriczy István vk.ezredes ismertette az 1939. II.tc. és a végrehajtási utasítás ama rendelkezéseit, amelyek a vállalatok kötelezettségeit tartalmazzák.
2./ Leventeegyesületek és a GYOSZ által létesítendő szabadidő mozgalom egymáshoz való kapcsolatai.
Az értekezlet az országos Vezető döntése alapján megállapodott abban, hogy a leventeegyesületek és a GYOSZ szabadidő mozgalom között az együttműködést biztosítani kell, azonban úgy, hogy ez a leventeegyesületek önálló életét ne befolyásolja.
3./ A sportegyesületeknek a GYOSZ szabadidő mozgalommal való kapcsolatai tekintetében v. Tárczay min. osztályfőnök javaslata alapján megállapodás nem jött létre, mert a kérdés letárgyalása alaposabb előkészületet igényel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem