1941. augusztus hó 21. csütörtök

Teljes szövegű keresés

1941. augusztus hó 21. csütörtök
9h
Megbeszélés v. Kudriczy vk.ezds.-sel a H.M.-ben a német ifjúsági vezetőkkel való tárgyalások folytatása végett. A német ifjúság itt maradt vezetői szeretnék az augusztus hó 19-én magakadt tárgyalásokat folytatni, és annak eredményét távirati úton augusztus hó 23-án továbbítani akarják Berlinbe. A tárgyalások folytatásának időpontját 17h-ban állapítottuk meg. Helye: H.M. 40 osztály.
10h
Rajczy Imre dr. polgári titkár jelentkezett szolgálattételre.
10h 30
Perlaky vk. alez. jelentkezett személyes ügyben.
11h
Rosztóczy Ernő őrnagyorvossal megbeszélés a felállításra kerülő ifjúsági egészségügyi orvosi tanács kérdéseiben.
12h
Dánosi (Dulich) ny. tiszthelyettes jelentkezett fia, Dánosi István őrmester ügyében. Dánosi őrm. részére biztosítani kellene a Köti-be való áthelyezést annak ellenére, hogy parancsnoka, Dániel alez. (gr. Radeczky lakt. I.utász zlj.parancsnoka) a Kárpát csoporthoz akarja áthelyezni.
13h
Tisztelgő látogatás a VKM-ben a társadalmi sport és testnevelés vezetőjével, polgári titkárommal és személyi segédtisztemmel.
13h 05
Fáy kegyelmes úr fogadott.
13h 15
Tisztelgő látogatás Wlassich c. államtitkárnál.
13h 30
Szolgálati jelentkezés és megbeszélés Hóman kegyelmes Úrnál.
Stolpa és Szily államtitkároknál egy-egy névjegyet leadtam. Jelenleg szabadságon vannak.
A VKM. Úrnak jelentettem, hogy tervem a honvédelmi nevelés egységesítése végett egy arra alkalmas oktatókönyv szerkesztése, melynek előkészítésére nem hivatalosan Milotay Istvánt bíznám meg [sic!].
b./ Továbbá javasoltam, az iskolákban egységes tankönyveknek a bevezetését, mint a VKM. miniszteri hivatalos kiadványokat, mely könyvek a szerkesztők neve nélkül jelennének meg.
c./ Jelentettem és kértem, hogy az összes iskolákban a naponkénti testnevelési óra és ezzel kapcsolatban háromszor félóra honvédelmi testnevelési óra vezettessék be.
d./ A Közoktatási Tanácsnak az új szervezettel való összhangba hozását kértem, melyhez a Miniszter Úr elvben hozzájárult. Tehát a munkák a fent említett ügyekben megkezdhetők. Újból megemlítettem s a Miniszter Úr elvben már hozzá is járult május 1-ének ifjúsági nappá való deklarálásához. A kormányzói felterjesztést el kell készíteni. A miniszter úr hozzájárult Páskándy János miniszteri osztálytanácsosnak szolgálati beosztásához az OSK.-ban. Jelentettem a német–magyar ifjúsági megállapodást.
17h
V. Kudriczy ezds. úrnál megbeszélés volt a német-magyar megállapodás tárgyában, és elkészítettük a németek elé terjesztendő szöveget. Ugyanez időben a német követségen is folytak tárgyalások. 22-én 12h-kor a H.M.-ben sikerülni fog talán a megállapodás szövegét véglegesíteni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem