1941. augusztus hó 19. kedd

Teljes szövegű keresés

1941. augusztus hó 19. kedd
9h
Rosztóczy őrnagyorvos a felállításra kerülő ifjúsági egészségügyi tanács szervezetét terjesztette fel.
Megállapodtunk abban, hogy a honvéd orvosi tisztikar főnökének – szabadságáról való beérkezése után – az ifjúsági egészségügyi tanács szervezetét felterjesztjük.
Johann államtitkárral és a leventék országos parancsnokával az új szervezést átbeszéljük, majd egy közös értekezleten végleg formába öntjük és végül mindkét miniszternek elfogadásra bemutatjuk.
Az ifjúság egészségügyi orvosi tanácsának hivatalos helyisége az Ifjúság házában lesz.
10h
Értekezlet a sportbajnoki és a honvéd sportügyességi jelvények rendszeresítése tárgyában.
Megjelentek: a H.M. 40. osztály részéről Tasnády Imre őrgy.
a H.M. 2/r Kallivoda Dénes főtv.
a Köti részéről: Becht Henrik szds.
az Öttusa bizottság v. Bujdosó K.fhdgy.
Öttusa szak. előadó
és személyi segédtisztem.
A tárgyalás megkezdésekor bejelentettem, hogy a H.M.Úr. Őnagyméltósága még július havában elrendelte a bajnoki és honvéd sportügyességi jelvények rendszeresítését. Tájékoztatót kértem arra vonatkozólag, hogy a rendszeresítési munkálatok mennyire haladtak előre és melyik az az időpont, amikor a bajnoki és sportügyességi jelvények rendszeresítése, illetve kiadása megtörténhetik. Tasnády őrgy. jelentése után megállapodtunk abban, hogy a lehető legrövidebb idő alatt rendszeresítésre kerülő honvéd sportügyességi jelvényeken felül még a levente ifjúság részére is biztosítani fogunk sportügyességi jelvényeket. Olimpiai bajnoki és a sportbajnoki jelvényeket elfogadtam.
10h 30
Jelentkezett Gidófalvy Pál személyes ügyben. Személyi segédtisztem nagy elfoglaltságomra való tekintettel egy későbbi időpontban kérte a látogatásának megismétlését.
11h
A H.J. teljhatalmú képviselői Budapestről elutaztak.
Elutazás előtt a Dunapalotában az ifjúsági vezetőkkel megállapított jegyzőkönyvet új fogalmazásban nem fogadhattam el. Oka az új fogalmazás elmosódott volta, amelyben mindenütt kibúvó maradt a „további megbeszélésekre”, holott az én általam rögzített javaslat jegyzőkönyve a németajkú magyar ifjúság helyzetét teljes mértékben megnyugtatta volna. Oka ennek az, hogy a jegyzőkönyv megfogalmazásába beavatkozott Basch, a német kisebbség vezetője, ami főleg abból tűnik ki: a jegyzőkönyvbe a német Bundnak a kormányhoz való felterjesztését is bevették. Megállapodtunk, hogy az itt maradt H.J. vezetőkkel a hirtelenében megállapított eredményeket új jegyzőkönyvben rögzítjük.
Ezen eredménytelenség a búcsúzás pillanatára bélyegét ráütötte.
3712h 05
A német ifjúsági vezetők búcsúztatása a budaőrsi repülőtéren.
13h
Arató Géza, az OSK. állandó hivatalának vezetője kinevezéseket terjesztett elő aláírásra.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem