CUKROS SÜTEMÉNYEK

Teljes szövegű keresés

CUKROS SÜTEMÉNYEK
Ezek a legújabb sütemények. A lassan növekvő paraszti cukorfogyasztás és a polgárosulás kísérői. Sajnos belépésükre a régebbi szemléletű néprajzi megfigyelések éppen ezért kevés gondot fordítottak. Számuk folyamatosan bővül. Divathullámaik különböző vidékeket különböző időszakokban értek el.
Az 1920-as évekre datálható a cukros sütemények terjedésének első széles körű hulláma. Szalalkális tészták, piskóták, linzerek az elsők, amelyek tartósan a sütemények közé kerültek. Ám más, kiterjedt vidékeken jelentkezett kísérletek (kelt tésztából kútbakelt/vizen-kullogó; külön eszközben forgácsfánk tésztából zsírba merítve sült labdafánk) nem voltak hosszú életűek.
533Az aprósütemények a torta kiemelt szerepét nem közelítették meg, noha ezek is ünnepi alkalmakon szerepeltek. Kezdetben lakodalomra, keresztelőre sütötték otthon vagy vitték a vendégek. Korán bekerültek a gyermekágyas ellátásába is (Morvay J. 1950).

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem