Sherry

Teljes szövegű keresés

Sherry (ang., ejtsd: serri) vagy xeresi, világhirü bor, mely a következő módon készül. Szőllőfajták: a Pedro Jimenez, muskotály, Malvesia, L'Albillo, Mentuo Castigliano, Palomina és Rey. A musthoz annak 1/15 súlyát tevő 671/2%-os töltenek s ezzel együtt erjesztik ki. Az erjedés igen tökéletlen s félbeszakad, ha a bor szesztartalma 14 súlyszázalékra emelkedett. Az erjedés megszüntével a bort azonnal lefejtik s újból szeszt töltenek hozzá, hogy az utóerjedést meggátolják. Palackba töltés előtt a bort pár évig ászokolják s a palackozáskor újból némi szeszszel elegyítik, miáltal a S. szesztartama 2-22%-ra is emelkedik. Magas szesztartalma minden borbetegségtől megóvja s a palackban felettébb javul s hat éves kora után éri el teljes fejlődöttségi fokát. S.-t készítenek oly módon is, hogy szeszen kivül több-kevesebb besűrített mustot tesznek a közönséges borhoz, ezek szerint készül a hozzátett anyagok minősége és mennyiségéhez képest a S. pale, S. sec, doré és brun. E borok hl.-je 300-1200 pesetába kerül, s főleg Angliába vitetik; a madridi angol konzul 1891-iki évi jelentése szerint a S.-export 18-30 millió frank értéket képvisel.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem