Paprika

Teljes szövegű keresés

Paprika (Benkő), kerti bors (Bod), török bors (Molnár Albert), spanyol bors (növ., Capsicum L.), a burgonyafélék génusza, melynek dudvás egynyári, a délibb vidéken pedig fás tövü több évi, elágazó kóróján magános v. páros és osztatlan épszélü levelei s az ág hegyein egyenként, kettesével v. hármasával álló fehér szirmu karikás virágai állanak, utóbbiakból felpuffadozó kiszikkadt és más-más szinü sokmagu bogyói (fructus Capsici) fejlődnek ki. Mintegy 50 faja Amerikában vadon él, egy pedig Japánban; akárhányukat az egés földön fűszerül termesztik. Legismeretesebb a közönséges P. (C. annuum L.) magános virágokkal; vadon eddig nem ismeretes. Vörös, sárga, sőt kétszinü, sokféle alaku gyümölcse 5-10 cm. hosszu. Aszalva és őrölve tüsszentő, a nyálkahártyát, kivált az emésztést erősen izgató fűszer, melynek mértéktelen élvezete v. bőrre való jutása gyulasztó, sőt hólyaghúzó hatásu. Hazánk, Dél-Európa és a térítők közt Amerika rendesen használja. Orvosságul is szolgál, p. nálunk pálinkában félbenhagyó láz ellen házi szer. Sokféleképen hamisítják. Éretlen gyümölcsét salátául ecetbe elrakva már Diószegi ajánlja. A P. más fajai a szelid ízü P. (C. tetragonum Mill.), az égető sárga P. (C. luteum Lom.), a braziliai (C. Brasilianum Clus.) számos fajtájával és elváltozásával és a cseresznye-P. (C. baccatum L.). Ez utóbbi és a közönséges P. apró elváltozása (C. fastigiatum Bl.) szárazon v. ecetben elárusított angol v. amerikai P. (chilei, guineai, arany, cayennei bors) néven kerül a világkereskedés piacaira. A kurri (curry) nevü csípős keletindiai keverék-fűszer főképen P. A P.-t először Columbus 1494-iki utastársa Chanca orvos említi; de Európában oly gyorsan terjedt, hogy Clusius tanusága szerint 1585. Morvaországban (talán nálunk is) szerteszét termesztették. Közmondásba is fölkapták. Mint keresett magyar fűszert magyar borsnak is mondják. V. ö. Hangay Oktvá, A P.-ról (Székesfehérvár 1887).
A P. sikeres termelésének fő feltétele meleg éghajlat és termékeny, humuszban gazdag és kertileg művelt talaj. A melegágyakban nevelt rászákat májusban ültetik ki 50-60 cm.-nyi távolságu sorokban, egymástól 30-40 cm.-nyire, egy-egy fészekbe 2-3 rászát téve. Azontul többszörös kapálásban részesítik. A fűszernek termelt P. piros gyümölcsét zsinórra fűzve megaszalják és e célra szolgáló malmokban, Szegeden gőzmalmokban megőrlik. Az őrlés módja szerint csörmő- és rózsa-P.-t különböztetnek meg. A csörmő készítésénél a bogyóból a magvak és csumák eltávolíttatnak; az ilyen P. nagyon szép szinü, édeses ízü és nem tulerős. A rózsa-P. készítésénél a magvak a csumák közé őröltetnek. Kataszt. holdjáról 5-800 kg. törött paprika várható. - A P.-t ritkán támadják meg betegségek. A Colletotrichum nigricans Ell. et Halst. nevü gomba a termésen okoz bemélyedő foltokat, továbbá felemlítendő, hogy a P.-n is észleltetett ugyanaz a bakteriozus betegség, mely mézgaképződés között a paradicsom szárát rothasztja. L. Paradicsom.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem