Megalvadás

Teljes szövegű keresés

Megalvadás (coagulatio), a fehérjék ama tulajdonsága, melynek következtében midőn folyó állapotukból tömörebb állapotba átmennek, meg is változnak; a megalvadt fehérje más, mint amilyen oldatban volt. A fehérjék megalvadnak hevítéskor, bizonyos ásványsavak, mint a tömör kénsav, légenysav, sósav, valamint metaofoszforsav és több más anyag behatására. Az alkohol kezdetben csak kiülepíti; tartósb behatás alatt azonban szintén megalvasztja a fehérjéket. A kiülepítés és megalvasztás közt t. i. az a lényeges különbség, hogy a kiülepített fehérje tulajdonságaiban nem változott meg. A megalvadt fehérje vizbben, közönyös sókban oldhatatlan, a kiülepített fehérje esetleg oldható. A fehérjék egy részét erjesztők is alvasztják meg; ilyen erjesztők által okozott fehérjemegalvadás a vér és myosin megalvadása, valamint a tej megalvadása a gyomoroltó behatása alatt.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem