TÁRCA

Teljes szövegű keresés

TÁRCA
A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság 1947. évi rendes közgyűléséti 1947. évi október hó 23-án tartotta meg. Szentpétery Imre, a Társaság elnöke az ülés megnyitása után felolvasta „Oklevélnyomozás a kiadások útvesztőjében” című dolgozatát. A felolvasás után a közgyűlés az alapszabályok értelmében az igazgatóválasztmányból kilépő tagok helyére Borsa István, Házi Jenői, Iványi Béla, Kossányi Béla, Kovács Lajos, Miklóssy Zoltán, Szalay Gábor és Timon Béla igazglatóválasztmányi tagokat választotta meg az 1947–1951-i évkörre, a számvizsgálóbizottság tagjaivá pedig Donászy Ferenc, Nyáray Pál és Bélay Vilmos rendes tagokat választotta meg. Ezután Bottló Béla olvasta fel titkári jelentését. Mint örvendetes eseményt említette fel, hogy bár összevont számban, de mégis megjelent a Társaság nagy múltra visszatekintő és a magyar tudományos életben jelentős szerepet játszó folyóiratának 1944–1946-os száma, melyben a magyar történelmi segédtudományok legjelentősebb értekezései láttak napvilágot.
1948. évi rendes közgyűlését a Társaság 1948. évi május hó 21-én tartotta meg. Szentpétery Imre, a Társaság elnöke „1848 jelentősége” címen tartotta meg elnöki megnyitóját. Majd beszámolt a társaság folyóiratának a folyóiratnak megjelentetésével kapcsolatos helyzetről. Bejelentette, hogy az alapszabályok értelmében az igazgatóválasztmányból kilépő tagok helyére új tagokat kell választani. A közgyűlés az 1948–1952-i évkörre a kilépő igazgatóválasztmányi tagok helyére Bánrévy György. Holub József, Ila Bálint, Lukinich Imre, Sinkovics István, Szabó István, Bakács István és Fügedi Erik eddigi igazgatóválasztmányi tagokat újból megválasztotta, a számvizsgáló bizottság tagjaiul pedig Donászy Ferenc, Bélay Vilmos, Dümmerth Dezső rendes tagokat választotta meg. Ezután Bottló Béla olvasta fel titkári jelentését, melyben beszámolt az elmúlt időszakban tartott igazgatóválasztmányi ülésekről és azokról a hivatalos eljárásoktól, melyek a társaság ügyintézésénél szükségesek voltak. Majd a közgyűlés köszönetet szavazott meg az elnöknek azért az odaadó munkáért, mellyel a Társaság ügyeit vezeti.
1949. évi rendes közgyűlést 1949. évi június hó 30-án tartotta a Társaság, melyen Esze Tamás: Esze Tamás kuruc generális származásáról szóló és jelen számunkban megjelent értekezését olvasta fel. A felolvasás után megválasztotta a közgyűlés a lemondás következtében megürült két alelnöki tisztre Tóth Zoltán és Váczy Péter igazgatóválasztmányi tagokat. Az elnök ezután bejelentette, hogy a Magyar Tudományos Tanács az, 1949. évi költségvetésében a Társaság céljainak támogatására 6000 Ft-ot vett fel, amelyet a Társaságnak ki is utalt.
29A közgyűlés hálás szívvel vette tudomásul az elnök bejelentését és táviratban mondott köszönetet Ortutay Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszternek, Gerő Ernőnek, a Magyar Tudományos Tanács elnökének és Gerőné, Fazekas Erzsébetnek, a Magyar Tudományos Tanács társadalomtudományi szakosztálya vezetőjének a nyújtott támogatásért. Ezután az elnök javaslatára bizonyos sürgős esetekben való intézkedés foganatosítására elnöki tanács szervezését fogadta el a közgyűlés, melynek Tagjai a Társaság elnöke, alelnökei és titkára, továbbá Ember Győző, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója és Kumorovitz Bernát igazgatóválasztmányi tagok. A közgyűlés a megüresedett igazgatóválasztmányi tagsági helyekre Bakács István, Döry Ferenc, Főglein Antal, Fügedi Erik, Bálint Paulinyi Oszkár, Sümeghy Dezső, Szilágyi Lóránt, Varga Endre és Vargha Zoltán igazgatóválasztmányi tagokat választotta meg az 1949–1953-as évkörre, a számvizsgáló bizottság tagjaivá pedig Donászy Ferenc, Bélay Vilmos és Dümmerth Dezső választattak meg. A pénztáros költségvetési beszámolója után a titkár tartotta meg beszámolóját, melyeket a Társaság közgyűlése elfogadott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem