TÁRCA.

Teljes szövegű keresés

82TÁRCA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság 1939. évi rendes közgyűlését november 9-én tartotta. Szentpétery Imre elnök megnyitó beszéde után Ila Bálint r. tag felolvasta «Település és nemesség Gömör megyében a középkorban» című dolgozatát, mely a Turul következő évfolyamában fog megjelenni.
Ezután a közgyűlés az igazgató-választmányból 1939-ben kilépő Baranyai Béla, Bartoniek Emma, Deér József, Házi Jenő, Iványi Béla, Kossányi Béla, Szinyei Merse Jenő, Miklóssy Zoltán, Pettkó Béla és báró Szalay Gábor ig. vál. tagokat további hat évre újból megválasztotta, az üresedésben levő ig. vál. tagsági helyeket pedig Sümeghy Dezső, Szabó István, Tóth-Kádár Vilmos és gróf Zichy István r. tagokkal töltötte be. A számvizsgálóbizottság elnökéül újból Borzsák István, tagjaiul Battló Béla és Istványi Géza r. tagokat választotta.
A titkári jelentés a Társaság működéséről a következőkben számolt be:
Mélyen Tisztelt Közgyűlés!
Társaságunk a múlt évi április hó 28-án tartotta legutóbbi közgyűlését s ezen elnökünk Szent István halálának kilencszázadik évfordulója alkalmából megnyitóbeszédét e nagy királyunk emlékének szentelte. Ugyanekkor Főglein Antal ig. vál. tagtársunk felolvasta «Dubéczy György, Zólyom vármegye nótáriusa» c. tanulmányát, mely azóta megjelent a Turulban. Közgyűlésünket követőleg legközelebbi, november hó 10-én tartott választmányi ülésünk annak a határtalan örömnek a hatása alatt folyt le, melyet a Felvidék egy részének a visszacsatolása országszerte keltett, s amelynek az elnök napirend előtt emelkedett beszédben adott kifejezést. Ugyanő ez alkalommal külön előadásban tájékoztatta a választmányt a Zürichben ülésezett 1938. évi, VIII. nemzetközi történelmi kongresszusról, különös tekintettel a Társaságunk által művelt tudományágak körébe vágó, ott elhangzott előadásokra. További választmányi ülések voltak még december 16-án, a folyó év február 21-én és a mai közgyűlést megelőzőleg.
A folyó ügyek tárgyalása során valamennyi ülésünknek legfontosabb tárgya a Turul 1893-tól 1936-ig megjelent, összesen 40 évfolyamához készülő Név- és Tárgymutatónak az ügye volt. Azóta, hogy elnökünk kezdeményezésére igazgató-választmányunk ezt programmjába fölvette, nyomban a jubileumi kiállításunk megrendezését követő, 1934. esztendő óta ez az ügy állandóan napirenden maradt s ma már abban a helyzetben vagyok, hogy a Névmutató közeli megjelenéséről tehetek jelentést a mélyen tisztelt Közgyűlésnek. A részint önként, részint csekélyebb díjazásért vállalt kicédulázási munkálatok a múlt év végére befejeződtek. Az összesítés nagy gondosságot, beható tárgyismeretet igénylő fáradságos munkáját a választmány megbízásából Fekete Nagy Antal ig. vál. tagtársunk végezte, aminthogy a Névmutató nyomdai előállítása is az ő hozzáértő szerkesztésében folyik. Minthogy ez év tavaszán a kéziratanyag már sajtókészen állt, különböző nyomdáktól árajánlatot kértünk s egyben az előfizetési felhívásokat is szétküldtük. A beérkezett megrendelések, illetve előjegyzések száma elérte azt a legkisebb határt, mely föltétele volt annak, hogy a Névmutatót Társaságunk anyagi helyzetének felborítása nélkül, bár még így is tetemes áldozatok árán, nyomdába adjuk. Kinyomatásával a pécsi Dunántúl nyomdát bíztuk meg, mint amely a legolcsóbb árajánlatot nyujtotta be. Ennek kapcsán dícsérettel kell kiemelnem a nyomdának a Névmutató szedésében kifejtett pontos, rendes, zavarmentes és gyors munkáját, ami azt eredményezte, hogy a Névmutató már teljesen ki van szedve, sőt kevés híján már tördelve is, úgyhogy nemsokára már nyomása is megkezdődik. Reméljük, hogy az 1940. év elején szétküldhetjük ezt a régen óhajtott, nélkülözhetetlen segédeszközt a Turul évtizedekre visszamenő évfolyamaiban való kutatáshoz.
A Turul a megszokott keretekben, évente kétszer egy-egy összevont kettős számban jelent meg, a Társaságunk alapszabályaiban megjelölt tudományágak mindegyikét felölelő értekezésekkel és kisebb közleményekkel, melyekhez szükség szerint a megfelelő illusztrációk is közreadattak. A múlt év végén megjelent füzet a szokásos Hivatalos Értesítőt is hozza az Országos Levéltár 1938. évi gyarapodásairól.
Hogy Társaságunk továbbra is zökkenő nélkül munkálkodhatik és folyóiratunk legalább a mai szerény terjedelmében megjelenhetik, hathatósan elősegíti ezt az a megértő támogatás, melyben a Magyar Nemzeti Múzeum, továbbá a Tudományos Társulatok és Intézetek Szövetsége, valamint Budapest székesfőváros Társaságunknak nyujt. Fogadják érte mindannyiunk hálás köszönetét. És köszönetet mondunk a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkárságának is azért a szíves készségéért, mellyel Társaságunk ülései számára az Akadémia helyiségeit átengedi.
Fájdalom, szomorú bejelentést is kell tennem. A múlt évben elragadta a halál választmányi tagjaink sorából gróf Andrássy Gézát, Társaságunknak és igazgató-választmányunkank egyik legrégibb tagját; Závodszky Leventét, aki Társaságunk életében aktív szerepet vitt és dolgozataival a Turulban és üléseinken is megjelent. És csak kevéssel ezelőtt elvesztettük Társaságunk melegszívű barátját, választmányunk nesztorát, Jalsoviczky Sándor ny. államtitkárt, aki magas kora ellenére csak ritkán maradt el üléseinkről, melyek egyikén, a múlt évi április hó 8-án tartott választmányi ülésünkön még meleg ünneplésben volt része 80-ik életévének betöltése alkalmából. Közszeretetben állott személyének hiányát még sokáig fogjuk érezni. Részvétünknek elhúnytjaink hozzátartozóinál kifejezést adtunk és választmányi üléseinken is adóztunk emléküknek, melyet az utánunk következők számára is meg fogunk őrizni.
Társaságunk taglétszáma állandóan egyszinten áll. Veszteségeinket az újabb belépő tagok kiegyenlítik. Ez év elején kísérletet tettünk a visszacsatolt Felvidékről tagok szerzésére. Ez azonban még korainak bizonyult. Mindamellett nem mulasztjuk el ott régi kapcsolatainkat lassacskán megkeresni és lehetőleg újakkal kiszélesíteni.
Kérem a mélyen tisztelt Közgyűlést, méltóztassék jelentésemet tudomásul venni.
A titkár.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem