Mikor született Széchenyi György?

Teljes szövegű keresés

Mikor született Széchenyi György?
Széchenyi György esztergomi érsek születési évének megállapítása már régóta foglalkoztatja a történetírást. Ez is egyik pontja a homályos családi leszármazásnak. Az eltérő véleményeket már gondosan összefoglalta Bártfai László, aki hatalmas családtörténeti munkájában végülis a mellett foglalt állást, hogy György érsek 1592-ben született és 1695-ben halt meg 103 éves korában.* Legutóbb Iványi Béla, Széchenyi György processus canonicus-ának a vatikáni levéltárban őrzött iratai alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy György érsek 1603 vagy 1604-ben született.* Iványinak ezt a nézetét nem cáfolta Bártfai Szabónak a válasza sem.*
V. ö. A Sárvárfelsővidéki gróf Széchenyi-család története. I. kötet. Budapest, 1911. 762–482.
A gróf Széchenyi-család leszármazása. Turul, 1927. 76–83. ll.
A Széchenyi-család származásának kérdéséhez. Turul, 1928. 70–1. ll.
Most ismét egy olyan adat került elő, amelyik megingatni látszik Iványi feltevését és az érsek születését 1600-ra teszi. Ez Széchenyi Györgynek 1688. február 15-én Pozsonyban kelt levele, amelyben megdorgálja a gyöngyösieket, amiért Thököly parancsára a tanácsba kálvinistákat is felvettek. A jó magyaros hangú levél a következőképpen kezdődik: «Isten algyon megh benneteket Gyongyosiek. Im meg érhettem Isten által 88 esztendőre járok, Gyöngyösön hogy laktam majd hetven esztendeje, soha sem tudom, hogy ott a tanácsba eretnek ember let volna kalvinista vagy más hiten levő…»
Széchenyi Györgynek ezt az autográf, pecsétjével ellátott levelét Zsinka Ferenc közölte Gyöngyös város levéltárából, de neki nem tűnt fel a levél biográfikus fontossága.*
Magyar Protestáns Egyháztörténeti Adattár. XIII. folyam. 1929. 176–7. ll.
Ez a levél perdöntő is lenne Széchenyi György születésének idejét illetőleg, ha nem volna ismeretes az érseknek 1687-ben a budai egyetem és akadémia alapítólevelében tett nyilatkozata: «Quod posteaquam singulari divina clementia annum aetatis octuagesimum quartum attigissemus…», amely szerint tehát 1603-ban született. Mi lehet a magyarázata annak, hogy Széchenyi György ilyen rövid időn belül három évnyi különbséggel adja meg a születése évét, nem tudjuk. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy születése nem tehető többé 1592-re, Gyöngyösre költözése pedig 1618–20 között történt.
Tóth László.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem