Dr. Závodszky Levente. A Héderváry-család oklevéltára. II. kötet. Budapest, 1922.* A M. T. Akadémia kiadása.

Teljes szövegű keresés

Dr. Závodszky Levente. A Héderváry-család oklevéltára. II. kötet. Budapest, 1922.* A M. T. Akadémia kiadása.
Az I. k. ismertetését l. Turul 1911. 84. l.
Egy évtizednél tovább tartó várakozás után megjélent a szakkörök által igen várt befejező kötete a Héderváry oklevéltárnak.
Elején áll a Héderváryak 83 lapra terjedő története és származási táblája, amelyet a szerkesztő gondosan, nagy munkával állított össze. Az oklevelek 1527–1681-ig terjednek s felölelik a család egész újköri történetét. Amit a szerkesztő közöl, mind érdemleges család- és birtoktörténeti adatot tartalmaz, mert a Héderváryak birtokai az ország nagy részére kiterjedtek. Köztörténeti szempontból új adatot nem igen találunk az anyagban, Nem helyeseljük azt, hogy az idegen levéltárakban levő okleveleket többnyire kivonatokban olvashatjuk, noha köztük nem egy fontos tartalmú is van, sem azt, hogy országgyűlési meghívókat, püspöki és tanácsosi kinevező okleveleket a XVII. századból szószerint közöl a szerkesztő, mert ezekben túlteng a formula, helyükbe több haszonnal beiktathatta volna a regestában közölt oklevelek bármelyikét.
41Szerintünk helyes lett volna: minden a Héderváryak levéltárában levő, középkori eredeti oklevelet kiadni, az újkoriakat ellenben igen megválogatva közölni szószerint; a már máshol kiadott, vagy nem eredetiben levő középkoriakat pedig kivonatolva adni. A két kötet után sincs így a kutató azzal tisztában, mennyi középkori oklevél van még a Héderváryak levéltárában, melyeket a helyszínén kell megnéznie?
Az I. kötéthez pótlék gyanánt közlött s főleg a nyomtatott oklevéltárakban a családra vonatkozólag megjelent 151 kivonatot (1135–1526-ig) a családtörténettel foglalkozó kutató szintén felhasználhatja, mert a sorozat – amennyire ez a meglevő oklevél-közlések után annak mondható – teljes. A kötethez csatolt névmutatóról viszont ez nem mondható el.
B. Sz. L.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem