29. 1537 nov. 8. Allevard.

Teljes szövegű keresés

29. 1537 nov. 8. Allevard.
A nemes Chanel Lajos György, a nemes Chariel János és Grolée Michaela fiának végrendelete. Ő is az allevardi sz. Marczell-templomban akar ősei mellett nyugodni, mely czélból e templomot megajándékozza.
Nejének, Guers-i Karola asszonynak, örököseinek házában addig ad özvegyi tartást, mig ujra férjhez nem megy; azonkivül egy évvel halála után (1538-ban) 50 forintot kap.
Fiának, Jánosnak neje, de Veruniense Peluti Florentine mindazon ezüst és aranydisztárgyak felét kapja, melyeket ő maga (t. i. a végrendelkező) a nemes de Mirapisee Levis Margit urnő s anyja, a nemes Virivillei Grolée Michaela urnő után örökölt. Ezeken kivül e menyének a gyémántokkal kirakott szent és tiszteletreméltó keresztet hagyományozza, melyet régi idők előtt Jeruzsálemből hoztak.
Fiának, Claudius Guidonak végkielégitésül 60 forintot hagyományoz.
Nemes Salvagni Aymonette asszonynak, Claudius Guido nevü fia nejének tiz forintot és egynéhány disztárgyat ad. Beteg és tehetetlen leányának, Katalinnak tiz forintnyi járadékot ad és arra hivatkozik, hogy az 1530 máj. 9-én kelt és az ő kezén levő okirat alapján anyja, a nemes Virivillei Grolée Michaela ezen leányról már elegendően gondoskodott.
A szent vallás ellenségei ellen most harczoló ifjabbik fiának, a János nevü jánosrendi lovagnak 40 forintot és lovainak egyikét adományozza.
Claudius nevü unokájának, János nevü legöregebb fia elsőszülöttjének husz forintot hagy, melyet azonban csak 18-ik születése napján 60vehet fel. Főörököse különben legöregebb fia, János, fenti Florentine férje.
Peluti Florentina a Pellet-család sarja. Hogy a de Pellet la Vérune-Narbonne-családból származott –, mint ezt Saint Allais állitja – nem találom bebizonyitottnak.
Mirafisee a mai Haute-Garonne megye toulousei kerületéhez tartozó Villemuri járásban fekvő Mirepoix sur Tarn, mely a Levis-család birtokát képezte. E család a franczia főnemesség legrégibb és legelőkelőbb tagjaihoz tartozott. Azon helyzetben vagyok, hogy a Chaneli Lajos Györgytől emlitett örökséget megmagyarázhassam. Lévis-Mirepoixi V. János, Languedoc lieutenant-general-ja, elsp nejével (Poitiersi Jankával) Margit nevü leányt nemzett, ki Grolée-i Méraud, Viriville és Chateauvallain urával egybekelt és 1518-ban elhalt.* Miután tudjuk, hogy Lajos György anyja varivillei Grolée Michaela volt, megértjük az örökséget s így kétségtelen, hogy ezen adat a darab valódiságának egyik hatalmas bizonyitéka.
Moreri Lajos: le grand Dictionnaire. 1740. V. (b) 143.
Itt is van szó ama bizonyos keresztről, melyet régmult időben kereszteshadjáratból a családba hoztak. Ezen ékszernek szerény, egyszerü s az ősre való hivatkozás nélküli felemlitése szintén tanuskodik azon czélzatosságnélküliségről, mely az egész darabot áthatja s sehogy sem képezheti a gyanusitó birálat tárgyát.
Salvagni Aymonette a Salvaing-család sarja. E család a Dauphiné régi s tekintélyes családainak egyike és a Szavoyában törzsökös Alinge (= les Allinges) család egyik ága. Maga Salvaing a Genfi-tó szomszédságában feküdt. E család sógorsági viszonyban volt a Sassenage-családdal.
Az egész darab valódisága ellen kifogás nem emelhető.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem