20. Kelet nélkül.

Teljes szövegű keresés

20. Kelet nélkül.
Az amiensi Notre-Dame-káptalan halottas könyvéből.
Meghalt a főnemes Chanel alias Croy nevü Magyarországi János nevü lovag, Croy-Chanel Vilmos lovag és a bergeraci de Pontabus Janka asszony fia, kinek lelki üdvére Croy Ágnesz asszony, János consobrinája s a burgundi herczegasszony diszhölgye alapitványt tett, melyből halálának évfordulóján az alapitónak Duri nevü birtokából 30 ezüstgaras kiosztandó.
E Dury a Somme megye amiensi kerületéhez tartozó Saisne nevü járásban fekszik, mely körülmény arra enged következtetni, hogy ezen Ágnesz nem az Allevardon székelő Chanel-ágból, hanem a Márktól származó Croy-vonalból való; meg is állapithatjuk, hogy mily foku rokonság van köztük. Tudjuk, hogy egy Croy János 1415-ben az azincourti csatában elesett. E János két burgundi herczeg, Fülöpp és János, szolgálatában állt és ennek Ágnesz nevü leánya tényleg Izabella burgundi herczegnő († 1473.) diszhölgye volt* és igy megkapjuk a következő nemzedékrendi töredéket:
Moréris: Dictionaire historique 1740. III., 724.
Velenczei András † 1278; Felix † 1285; Márk; Antal 1282–1308; Vilmos † 1384; Péter 1308–1326; János † 1415; Vilmos † 1346; Ágnesz a burgundi hercegnő díszhölgye; János 1349–1404
A bejegyzés Jánosunkat «Magyarországi»-nak nevezi ugyan, de nem büszkélkedik királyi leszármazásával, mert ő is csak úgy, mint atyja, «főnemes lovag».
Anyjára nézve megjegyzendő, hogy Francziaországban egy de Pons nevü előkelő család létezett, melynek egyik tagja, III. Rajnald (=Renaut), ki 1263 körül élt, Bergeraci II. Illés Rudolf leányát, Margitot, nőül vette. Bergerac a Dordogne megyében fekszik és igy még kérdéses, vajjon fenti Janka ezen de Pons-családnak a tagja-e.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem