XXVIII. 1665 márczius 13. Bécs.

Teljes szövegű keresés

XXVIII. 1665 márczius 13. Bécs.
I. Lipót király Maráz Gergelynek és Mátyásnak czimeres levelet ad. Hamis.
«Scutum videlicet militare erectum rubri coloris cujus fundum trijugis viridis culliculus prominet, supra cujus depressioris partis naturalis integer unicornis seu monoceros, distentis posterioribus pedibus cauda elevata sive erecta ore hianti lingua exerta rubicunda, anterioribus pedibus protensis inque dextrum scuti latus conuersus, celeri cursu tendere visitur. Scuto incumbentem galeam militarem apertam, regio diademate, medium Unicornim, pubetenus emergentem priori per omnia conformem producente ornatam, a sumitate vero, sive cono galeć, lacin˙s seu lemniscis dextris argenteis et rubris, sinistris vero aureis et cśruleis in scuti oras fluitantibus, illudque decenter ornantibus.»
Eredeti erősen csonkitott, függő pecsét nélkül és másolat ivrétü papiron.
Levéltári jegye: Act. fam. et locor. Arm. No. 24.
A cimeres levél kihirdetve nem lett.
Durva hamisitvány, a melyen az adományozó király nevétől aláirásáig minden lehető – igen ügyetlenül meg van másitva. Az 1816 augusztus 23-án Székesfehérvárt folytatva tartott törvényszék konstatálta is, hogy a «Ferdinandusból Leopoldus iratott, a második sorban «secundus Dei Gratia» helyett most «Dei Gratia» olvastatik, nem különben, hogy a huszonnyolczadik sorban megmásittatott kiadásának esztendeje nem Leopold, hanem Ferdinánd király országlásához alkalmaztatandható lett volna, e mellett világos lévén az is, hogy az alul feljegyzett ország zászlósi mind Ferdinánd idejében fényeskedtek.* Hivatalokkal sőt az aláirásban is szembetűnvén a megmásitás, de egyébiránt mivel az érdekelt levél az Országunk élő törvénye szerént sehol ki nem hirdettetett, sőt abba a most látszó Maráz névnek vakarással tett bejegyzése szembetünőkép világos lévén» úgy itélt, hogy a nemesi jogait kereső Maráz János és István a Nemessek közé be nem vétetnek.
Thurzó Szaniszló nádor, Zrinyi György Dalmátia stb. bánja, Pázmán Péter primás stb.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem