III. 1576–1608.

Teljes szövegű keresés

III. 1576–1608.
I. Rudolf király Dulay Ferencznek és János fiának, Pál és ... nevü testvéreinek nemességet és czimert adományoz.
Dulay Ferencz, Monedula˙ Péter fia katona volt, a ki különböző időben és helyeken és 120alkalmakkor szolgált hüen és vitézül a haza és a király védelmezésében, s a ki különösen a kereszténység örök ellenségével a törökökkel – sok tanuság szerint – számos esztendőkön által gyakran és serényül küzdött meg, mindezekért az uralkodó őt és nevezett hozzátartozóit megnemesité.
Levéltárunkban egy körülbelül a XVII-ik századból származó czimereslevélmásolat-roncs van, a mely a nemességszerző nevét, érdemét, a társszerzők nevét, s a czimer szinezett rajzát őrzi. Az eredeti nagyságnak megfelelő hártya – még a czimerrajz szövege előtt ollóval történt levágás által lett hiányossá, s igy sem a czimer szövegét, sem a keletét, sem a kihirdető vármegyét nem tudhatjuk s nem lehet annak végére járnunk, hogy e másolat hitelesnek vagy koholtnak veendő-e? A koholtságra benne sok minden gyanut keltő; de a czimeres levél mérete, a gyakorlatban levő forma, az aranynyal festett betük (a melyek természetesen ma zöldek) s a szöveg irásának hasonlósága a czimeres levelek irásával, s az a tény, hogy gyakran készült czimereslevélmásolat az eredetinek utánzott formájában lehetővé teszi, hogy jóhiszemü copiával van dolgunk.
A czimer: álló katonai vörös paizs, melyet egy kék haránt pólya oszt ketté. A pólyában vörös nyelvét öltő oroszlán áll, felette arany csillag, a felső mezőben arany liliom, az alsóban arany rózsa látszik. A paizs feletti sisak koronájában egy oroszlán növekvőn áll, jobbjában kivont kardot villogtatva. A paizsot ezüst-vörös, arany-kék foszlányok köritik.
Levéltári jegye: Act. fam. et locorum Armal. No. 3.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem