A Kazinczy-család történetéhez.

Teljes szövegű keresés

A Kazinczy-család történetéhez.
Váczi János «Kazinczy Ferencz ősei» cz. érdekes és alapos tanulmányában tisztába hozza a család eredetének homályos kérdését. Bőven foglalkozik a Wesselényi-féle összeesküvés történetéből ösmeretes Kazinczy Péter viselt dolgaival, kinek atyja szegény, üldözött jobbágy fiuból a nemzet kiváltságosai közé emelkedett, ő maga pedig előkelő birtokos urrá, nagy hivatalokat viselő, országszerte hires emberré lett.* Az összeesküvés felfedezése s a mozgalom elnyomása után a mint tudjuk fogságba került. Istenhez való térésének és megszabadulásának története régóta ösmeretes. Elég könnyen ment a dolog, több fáradtságba került lefoglalt javainak visszaszerzése. Még mielőtt kegyemet kapott volna, a szepesi kamara elkobzott birtokait összeiratta és megbecsültette. De ugyanakkor Kazinczy érdekében tanukihallgatást is tartottak annak igazolására, hogy a confiskált jószágok nagyobb része a felesége öröksége volt, másrészt pedig együtt szerezték. Az eljárást Barankó Sándor Zemplén vármegye szolgabirája Dobozy Pál esküdt társával teljesitette, a kik a fiscus megbizottja, Lasztóczy Ferencz sztropkói harminczados jelenlétében 2671. szeptember 2-án és a következő napokon, Sátoralja-Ujhelyen összesen 17 tanut hallgattak ki ezekre a kérdő pontokra:
Turul 1912. évf. I. 54. l.
1. Tudod-e bizonyosan Kazinczi Péter uramnak házassága előtt micsoda javai voltanak vagy aviticum avagy acquisitum.
2. Tudod-e házassága után a feleségével micsoda jókat acquiralt mind itt Ujhelyben s’ mind másutt, akár halott, nevezet szerint a redmeczi porciót az ujhelyi házat, az ujhelyi Köveshegyen lévő Danats szőlőt, a tolcsvai szedő szint avagy sajtoló házat.
3. Tudod-e, hogy az ujhelyi köveshegyi két darab szőlők Kazinczi uram apjáé és annyáé voltanak.
4. Tudod-e az tolcsvai Gyapáros hegyen és Kutpatlán soska nevü szőlő a Kazincziné asszonyom annya ősrül maradott örökségből álló szőllője.
5. Tudod-e a tokaji hegyen lévő szőlő az Kazincziné asszonyom édes annya pataki és ujhelyi hegyen lévő szőlőjén, cserélt szőlője legyen.
6. Tudod-e ezeken kivül akár aviticum akár acquisitum légyen, vadnak-é Kazinczi Péter uramnak valaholott akármi névvel nevezendő javai és az pataki ház is, ha magájé avagy felesége attyáé.
A kihallgatott tanuk a kik mindnyájan sátoraljaujhelyi és pataki lakosok, nemesek, polgárok és jobbágyok voltak – csaknem egyező értelemmel vallották, hogy Kazinczy Péter házassága előtt igén szegény legény volt; egy talpalatnyi földet sem mondhatott magáénak s’ összes vagyona egy hitvány lóból állott. Barta Imre uram még arra is visszaemlékezett, hogy köntöst is az anyósa csináltatott neki. De minekutánna megházasodott és felesége szüleivel egy kenyeren élt, szorgalmatosan acquirálgatott az asszony örökségéből, Sárospatakon a belső városban derék kőháza 25volt az anyósának, de Lorántffi Zsuzsánna fejedelemasszony kibecsültette belőle, hogy a kollegiumnak adhassa. Ennek az árából vették a tolcsvai szőlőt. A külső városban lévő házukat azonban megtartották, sőt tekintélyes majorsági birtokot is vásároltak hozzá; a tokaji szőlőt pedig pataki és ujhelyi «ősről maradott» szőlőkön cserélte Kazinczy Péter nemes Egry Istvántól, az apósa Szücs Tamás uram beleegyezésével. A regmeczi jószágot és az ujhelyi kőházat szintén az öregek vagyonából szerezte, a kik 1671-ben még éltek és «kezdettől fogván mind egy kenyeren voltak» vele stb.
Annak utánna a vármegye tisztjei a tanuvallomások és a fölmutatott oklevelek alapján Kazinczy Péter összes vagyonát megbecsültették, következőképen:
1. Ujhelyi Köves hegyen lévő Tálos Mihálytól vett rész darab szőlőt az ujhelyi tanács által «hegyaljai szokás szerint» becsültetett négyszáz magyari forintokra id est ft 400.
2. Ugyan Köveshegyen lévő Domik és Boda nevü szőlő becsültetett harmadfél ezer flokra, idest ft 2500.
3. Item. Az ujhelyi küháznak fundusa acquiráltatott kilenczszáz magyari forintokon, a mint a pura statutióból kitetszett, idest ft 900.
Azon funduson épittetett küház becsültetett kétezerszáz magyari forintokra, idest ft 2100.
Az redmeczi portio inscriptioban lévén, cum omnibus pertinentiis, mely edgyrül is másrul is zálogosittatott, kivül való inscriptionalis leveleket in specie producálván előttünk, teszen in summa in inscriptio computatis computandis három ezer száz negyven edgy frtot, idest ft 3141.
5. Az pataki major kertestül s’ hozzá való pertinentiáival edgyütt azon pataki tanács által becsültetett ezer magyari ftokra id est ft 1000.
6. Item. Tolcsván is vagyon edgy sajtoló ház, mely acquiráltatott hatvan magyar forinton, az épület rajta becsültetett circiter negyven forintra, mely in summa tészen száz magyar frtot, idest ft 100.
Summa universa ćstimationis bononum ... tészen mindesetül tiz ezer száz negyven edgy forintokat idest fl. 10141.
Ezeken kivül semminémü jószága nem találtatott Kazinczy Péter uramnak sem aquisitum, sem aviticum, mivel házassága előtt szegény legény lévén, semmije nem volt, mint az inquisitióból kitetszik, ezeket az jószágokat is penig Kazinczy Péter uram feleségével s’ felesége attyával s’ annyával edgyütt keresték, minthogy házasságátul fogvást edgyütt laktak s’ edgy kenyeren voltak stb.*
Országos levéltári Lymbus I.
Bizvást állithatjuk, hogy a felbecsült ingatlanok jóval nagyobb értéket képviseltek, de a vármegye tisztei segiteni akartak Kazinczy Péteren, hogy szabadulásáért nagy váltságdijat ne követeljenek tőle. Ugylátszik, hogy a tanukat is ez a jó szándék vezérelte, mikor olyan ágról szakadt szegény legénynek tüntetik fel, a kinek házassága előtt még tisztességes ruházatja sincs. A tokaji és tolcsvai szőlőt s’ a pataki házat meg sem becsültették, azt vetvén okul, hogy a ház, melynek a tanuk vállomása szerint, még a fundamentumát is Kazinczyné szülei épitették, őstül maradt vagyon, a fel nem sorolt szőlő örökségeket pedig ugyancsak ezeknek ősi javaiból vásároltak vagy cserélték.
Váczi János forrásai szerint Kazinczy Péter nemes és vitézlő Makay Tamás leányát vette feleségül,* de az 1671-ben kihallgatott tanuk Kazinczy apósát állandóan «Szücs Tamás uram»-nak emlegetik. A személy azonosság azonban kétségtelen. A tanuk között találjuk Maki Szücs Ferenczet, mint a Rákóczy ház sárospataki jobbágyát, a kinek megkülönböztető előnevei nyilván származás helyét jelenti. Nagyon valószinü, hogy Kazinczyné apja is a fejedelmi család jobbágya volt, mielőtt meggazdagodván Makay néven annalis levelet szerzett magának, de a pataki civisek ezután is csak Szücs Tamásnak hivták.
Id. h. 5. l.
Dr. Komáromy András.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem